Начало Водещи ЕС постигна историческо споразумение за миграцията

ЕС постигна историческо споразумение за миграцията

124
Европейски съюз

Според информацията от Съвета на ЕС те са постигнали споразумение с Европейския парламент относно големите промени в правилата за убежище и миграция.

Те посочват, че измененията включват проверки на незаконните мигранти, събиране на биометрични данни, процедури за подаване и обработка на молби за убежище, правила за определяне на отговорната държава от ЕС за разглеждане на молбите, както и сътрудничество и съпричастност между държавите, както и действия при кризи.

След днешното предварително споразумение, работата ще продължи през следващите седмици за уточняване на подробностите, допълва се в съобщението.

Споразумението трябва да бъде утвърдено по-късно от посланиците на страните от ЕС в Брюксел, съобщава БТА.

В изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споменава, че миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски решения. Тя отбелязва, че всяка година стотици хиляди незаконни мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС.

Според нея, държавите от ЕС по външните граници трябва да управляват незаконната миграция, което често е предизвикателство за защитата на техните граници. Тя допълва, че новите правила ще осигурят ефективен европейски отговор на общото предизвикателство.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола написа в „Екс“, че този ден ще остане в историята. Тя посочва, че ЕС е постигнал значителен напредък и е намерил търсеното решение.

По думите й, споразумението не е перфектно и не решава всички проблеми, но представлява подобрение на досегашното законодателство.

Според нея, новите правила ще доведат до отпадане на понататъшни гранични проверки между някои от държавите в Шенген зоната.

Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас посочи на пресконференция, че новите правила се очаква да влязат в сила догодина и предвиждат задължителни проверки на всички, преминаващи границите на ЕС.

По-късно тои заяви, че онези, които не отговарят на изискванията за получаване на закрила, ще преминават бързи задължителни процедури още на границата и бързо ще бъдат връщани.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че мнозина са очаквали ЕС да не постигне съгласие по промените в миграционното законодателство. От новите правила печелят мигрантите, коментира тя.

Тя отбеляза, че повечето държави извън ЕС приемат обратно своите граждани, след като бяха въведени възможности за отпадане на визовите улеснения в случаи на отказ. Йохансон отбеляза, че тази година се наблюдава повишение с 20 на сто в броя на върнатите.

Хората ще получават по-бърз отговор на молбите, няма да чакат с години и така ще бъде по-честно, допълни тя. Йохансон изрази очакването си, че Европейската комисия ще предприеме наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не прилагат променените правила.

Още новини от деня – четете тук