Начало Новини ЕС и Китай се споразумяха да си сътрудничат, за да бъдат избегнати...

ЕС и Китай се споразумяха да си сътрудничат, за да бъдат избегнати високите мита върху китайските електромобили

34
ЕС и Китай се споразумяха да си сътрудничат, за да бъдат избегнати високите мита върху китайските електромобили

Китай и Европейският съюз с споразумяха да си сътрудничат, за да бъде избегнато въвеждането на високи „наказателни“ мита върху износа за Европа на китайски електромобили, предаде ДПА, като се позова на изявление на китайското министерство на търговията.

След видеоразговор между китайския министър на търговията Ван Вънтао и еврокомисаря Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК по въпросите на икономиката в полза на хората, министерството съобщи, че ще бъдат проведени консултации във връзка с разследването на ЕС за китайски държавни субсидии за производството на електромобили.

ЕК планира вдигането на митата за внасяните на територията на ЕС китайски електромобили до 38,1 процента. Те трябва да влязат в сила от началото на идния месец, но могат да бъда свалени със задна дата, ако двете преговарящи страни постигнат съгласие. 

Настоящите мита за автомобилни производители извън границите на ЕС е 10 процента, уточнява ДПА.

По-рано днес вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, заяви по време на посещението си в Китай, че предложените от ЕС високи мита върху китайски стоки не представляват „наказание“.