Начало Водещи ЕС призова за забрана на полети от Беларус към Европа

ЕС призова за забрана на полети от Беларус към Европа

875
ЕС забрана Беларус

Срещата на върха на Европейския съюз реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата и над територията на ЕС и препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на тази страна, се казва в заключителното изявление на срещата на върха на ЕС за Беларус. Това решение все още не е влязло в сила, то трябва да бъде съгласувано и одобрено в Съвета на ЕС на министерско ниво.

„Срещата на високо равнище призовава европейските превозвачи да се откажат от полетите над територията на Беларус. Срещата на върха възлага на Съвета на ЕС да предприеме необходимите мерки, за да забрани на беларуските превозвачи да летят във въздушното пространство на ЕС и да затворят достъпа до летищата на ЕС за полети, извършвани от такива авиокомпании „, се казва в изявлението.

Срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз призова Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да разследва инцидента с кацането на полета на „Ryanair“ в Беларус и обеща незабавно да въведе нови санкции срещу Минск.

„Срещата на върха призова Международната организация за гражданска авиация спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив инцидент. Срещата на върха възложи на Съвета на ЕС да приеме допълнителни списъци на физически и юридически лица възможно най-скоро въз основа на съответните санкционни режими“, се казва в изявлението.

Освобождаване на Роман Протасевич

Държавните глави и правителствата на ЕС поискаха незабавното освобождаване на Роман Протасевич, един от основателите на канала NEXTA Telegram, признат за екстремист в Беларус, който беше задържан при принудителното кацане на самолет по рейс на „“Ryanair“ в Минск, се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС.

„ЕС настоява за незабавното освобождаване на Роман Протасевич и София Сапега и осигуряването на свобода на движение за тях,“ се казва в изявлението.

Самолет на““Ryanair“ по маршрута от Атина до Вилнюс кацна на националното летище Минск в неделя, след като бе съобщено за взривно устройство. Изтребител МиГ-29 от въоръжените сили на Беларус го ескортираше. Самолетът кацна, информацията за взривно устройство не беше потвърдена. Минск уточни, че Протасевич, издирван от беларуските власти, е бил на борда на този самолет. Задържан е от служителите на реда.

предишна статияГуардиола бе определен за Мениджър на годината в Англия
следваща статияПредстои първото лунно затъмнение за 2021