Начало Водещи Есента настъпва точно в 15:43 часа. Очаква ни с около градус по-топъл...

Есента настъпва точно в 15:43 часа. Очаква ни с около градус по-топъл сезон

39
есен
Снимка: БТА

Днес, 22 септември, в 15 часа и 43 минути настъпва есенното равноденствие и у нас започва астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В сезонната прогноза на НИМХ, публикува в сайта на института, се съобщава, че есента на 2024 г. (септември – октомври – ноември) ще е със средни сезонни температури над нормата.

За сезонните количества валеж всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни.

Може да се очаква есента на 2024 г. да е подобна на есента на 2023 г., се казва в сезонната прогноза на НИМХ.

В интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза, че

температурите през есента у нас се очаква да бъдат по-високи от нормалното,

като и двата глобални модела – и американският, и европейският, дават около половин до един градус по-топло време за есента.

Най-малко ще бъде превишаването на температурата през ноември, за който двата модела дават само половин градус над нормата.

Това са дългосрочни прогнози, които се отнасят за по-дълъг и осреднен период, уточни проф. Рачев.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс.

Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало – т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.