Начало Новини "Ер Франс – Ка Ел Ем" и "ТоталЕнержи" сключиха голяма сделка за...

"Ер Франс – Ка Ел Ем" и "ТоталЕнержи" сключиха голяма сделка за устойчиво авиационно гориво

34
Нидерландската полиция осуети качването на пиян стюард на излитащ самолет

Авиопревозвачът „Ер Франс – Ка Ел Ем“ (Air France-KLM) подписа споразумение с френският енергиен концерн „ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) за доставка на до 1,5 милиона тона по-устойчиво авиационно гориво като част от усилията за намаляване на въглеродните емисии от въздушния транспорт, предаде ДПА.
 
Споразумението ще допринесе да бъде ускорен процесът на декарбонизация в Европа отвъд задълженията, наложени от регулаторите, за период от 10 години – до 2035 г., съобщи авиокомпанията. 

Това е един от най-големите договори за закупуване на устойчиво авиационно гориво, сключвани от „Ер Франс – Ка Ел Ем“ до момента. През 2022 г. двете компании подписаха меморандум за разбирателство за доставка на 800 000 тона устойчиво авиационно гориво. 

До 2030 г. „Ер Франс – Ка Ел Ем“ си е поставила за цел да намали емисиите си въглероден деиоксид на пътникокилометър с 30 процента спрямо нивата от 2019 г. чрез комбинация от обновяване на флотилията, оперативни мерки, като например „по-екологично“ пилотиране, и използване на поне 10 процента по-устойчиво авиационно гориво при всички свои полети.

Авиопревозвачът посочи, че устойчивото авиационно гориво позволява намаляване на емисиите на въглероден диоксид с поне 75 на сто и до 90 процента през целия цикъл на добив и използване на горивото в сравнение с еквивалентните изкопаеми горива.