Начало Свят Ердоган настоя пред Олаф Шолц Западът да оттегли подкрепата за Израел

Ердоган настоя пред Олаф Шолц Западът да оттегли подкрепата за Израел

29
Шолц и Ердоган
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещнаха в Истанбул, за да обсъдят двустранни въпроси и възможности за сътрудничество. Въпреки това, двамата не успяха да постигнат съгласие по отношение на Израел.

По време на пресконференцията след срещата

Ердоган изрази ярка критика към Израел и неговите западни поддръжници. Той заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да разшири войната.

Смъртта на толкова много лидери на практика е удоволствие за тях. А Западът скача от радост“, отбеляза турският президент.

Според него, западните държави продължават да помагат на Израел в извършването на кланета в Газа, като продължават да му доставят оръжие.

От своя страна, Шолц защити правото на Израел на самоотбрана и се разграничи от позицията на Ердоган, че войната в Газа е геноцид. Той подчерта необходимостта от прекратяване на огъня и политически решения, за да се избегне повишаването на напрежението в Близкия изток.

Един от основните акценти на Турция е закупуването на оръжия от Европа,

конкретно изтребители „Юрофайтър Тайфун“. Шолц намекна, че ще има развитие в тази насока.

Преди посещението на Шолц в Турция, германското правителство обяви, че отново разрешава износ на оръжие за Турция в по-голям мащаб.

Въпреки различията във вижданията за Израел, двамата лидери запазиха приятелски тон и обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни.

От близо 16 000 турски граждани в Германия бе поискано да напуснат страната

в края на септември. Германия се стреми да депортира лица, извършили престъпления, обратно в Афганистан и Сирия и търси помощта на Турция и други партньори за това.

Ердоган заяви, че Турция държи вратата си отворена за бежанците, които търсят сигурност в страната, особено в период на война и напрежение.

В края на деня, двамата лидери потвърдиха желанието си за развитие на сътрудничеството между Турция и Германия, както и начините за постигане на общи цели.