Начало Водещи ЕП разследва латвийска евродепутатка след твърдения в медии, че е шпионирала за...

ЕП разследва латвийска евродепутатка след твърдения в медии, че е шпионирала за Русия

109
Роберта Мецола
Роберта Мецола/ Снимка: БТА

Европейският парламент започна разследване на твърдения в медии, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока е работила като руски агент в продължение на няколко години, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешни изявления на официални европейски представители, пише БТА.

Председателката на ЕП Роберта Мецола „приема тези твърдения много сериозно“, се казва в изявление на нейната канцелария.

Мецола е възложила на парламентарна комисия, занимаваща се с кодекса за поведение на евродепутатите, да се заеме със случая, се казва още в изявлението. Тя планира да обсъди утре случая и с лидерите на политическите групи в ЕП.

Жданока е независим член на парламента и не е обвързана с нито една от политическите му групи.

Новинарски уебсайтове на скандинавски и балтийски страни вчера съобщиха, че Жданока е била агент на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия поне от 2004 г. насам, оповестявайки изтекла информация от имейли, показващи нейните взаимодействия с руските тайни служби.

Шведският в. „Експресен“ твърди, че Жданока е „разпространявала пропаганда за предполагаеми нарушения на правата на руснаците в балтийските страни и се е застъпвала за прокремълска политика“.

Вестникът отбелязва, че „в Европейския парламент тя е отказала да осъди нападението на Русия над Украйна“.

ЕП отказва да коментира повече този въпрос и препраща всички по-нататъшни запитвания към властите в Латвия.

Още новини от Европа – четете тук