Начало Водещи Епидемия от морбили в Румъния! 459 заразени за седмица, двама са починали

Епидемия от морбили в Румъния! 459 заразени за седмица, двама са починали

84
морбили
Снимката е илюстративна

Според Националният институт за обществено здраве в Румъния, в периода 1 януари 2023 г. – 28 януари 2024 г. в страната са потвърдени 4205 случая на морбили, включително шест смъртни случая, съобщава Аджерпрес.

Данните показват, че само през последната седмица са регистрирани 459 нови случая и два смъртни случая.

Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище през декември 2023 г., за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните. Това става на фона на тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.

Един от двата смъртни случая е при момченце на 8 месеца от окръг Брашов, което не е било ваксинирано с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола). То било настанено в Спешната клиника за деца в Брашов, където е имало контакт със заразено с морбили лице. Детето е имало съпътстващо заболяване: синдром на Прадер-Вили.

Вторият смъртен случай е бил при 24-годишен от окръг Муреш, неваксиниран срещу морбили, който е имал контакт в семейството с потвърден случай на морбили (неваксинирано лице). И при него е имало съпътстващо заболяване: тежка умствена изостаналост.

Потвърдените 4205 случая на морбили са регистрирани в 39 окръга и в Букурещ, като най-много са случаите в окръзите Брашов (892), Муреш (849), Клуж (205), Гюргево (212) и в столицата Букурещ (590).

Още международни новини – четете тук

предишна статияСъдът потвърди европейската заповед за арест на Цветан Василев
следваща статияБразилка иска ексхумация на Пеле, твърди, че му е дъщеря