Начало Новини ЕНП прие новата унгарска партия ТИСА в групата си в Европейския парламент

ЕНП прие новата унгарска партия ТИСА в групата си в Европейския парламент

44
ЕНП прие новата унгарска партия ТИСА в групата си в Европейския парламент

Новата унгарска политическа сила ТИСА се присъединява към дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, съобщи лидерът на унгарската формация Петер Мадяр на пресконференция в Брюксел. Мадяр се очертава като нова заплаха за желязната хватка върху унгарската политика на премиера Виктор Орбан, отбелязва Ройтерс. 

„Щастливи сме, че групата на ЕНП току-що гласува с 97% от гласовете за нашето присъединяване“, каза той.

Дясноцентриската партия ТИСА спечели седем от общо 21 места, с които Унгария разполага в Европейския парламент. Това е повече, отколкото спечелиха общо всички останали опоненти на Орбан. Управляващата партия ФИДЕС и по-малкият ѝ партньор – Християндемократическата народна партия, спечелиха общо 11 места, с две по-малко отколкото в предния Европейски парламент. 

ЕНП остава най-голямата политическа група в Европараламента. ФИДЕС също беше част от ЕНП, но пътищата им се разделиха през 2021 г. заради погазването на демокрацията от страна на Орбан и оттогава партията му остава извън всякакви други по-големи групи, посочва Ройтерс.

Очаква се по-късно днес Мадяр да съобщи дали ще заеме мястото си като евродепутат, въпреки че по-рано той даде да се разбере, че ще остане в Унгария и ще се съсредоточи върху победа срещу Орбан на следващите парламентарни избори през 2026 г.