Начало Новини Еманюел Субейран застава начело на Световната организация за здравеопазване на животните

Еманюел Субейран застава начело на Световната организация за здравеопазване на животните

49
Еманюел Субейран застава начело на Световната организация за здравеопазване на животните

Еманюел Субейран, ръководител на ветеринарните служби на Франция, беше избрана за генерален директор на Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ), наследявайки своята сънародничка Моник Елоа, съобщи Ройтерс. Изборът му идва в момент, когато светът продължава да се бори с тежка епидемия от птичи грип.

Субейран, която беше избрана като кандидат на Европейския съюз, е и заместник-генерален директор по храните на Франция.

Тя поема управлението на СОЗЖ, докато птичият грип все повече се разпространява сред бозайници, включително млечни крави в САЩ. Това поражда опасения, че може да мутира във вирус, който лесно да се разпространява и сред хората.

Субейран е запозната с вируса, тъй като е отговаряла за прилагането на френската ваксинация срещу птичи грип на домашните птици, първата по рода си в Европа.

Новият генерален директор на СОЗЖ каза преди избирането си, че основните ѝ цели ще включват засилване на връзките с други международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), след като последните кризи показаха тесни връзки между здравето на животните и хората.

Тя също така заяви, че ще насърчи частното финансиране, в допълнение към публичните вноски, за борба с болестите по животните и насърчаване на научните изследвания.