Начало Новини Еманюел Макрон предупреди френските избиратели, че е рисковано да гласуват за крайнодесни...

Еманюел Макрон предупреди френските избиратели, че е рисковано да гласуват за крайнодесни и крайнолеви партии

69
Еманюел Макрон предупреди френските избиратели, че е рисковано да гласуват за крайнодесни и крайнолеви партии

Френският президент Еманюел Макрон предупреди избирателите за рисковете от това да гласуват за крайната левица или десница, като подчерта, че политиките на крайните политически сили на поляризация повишават опасността от „конфликт и гражданска война“, предаде Асошиейтед прес.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори Макрон каза в интервю за телевизия Те Еф 1 под формата на подкаст, че крайнодясната партия „Национален сбор“ и  крайнолявата „Непокорна Франция“ предлагат лоши решения на „реални проблеми“.

„Когато ви е писнало от всичко, когато ежедневието ви е трудно, можете да се изкушите от крайности, които предлагат по-бързи решения. Отхвърлянето на другите обаче никога не може да бъде решение“, каза френският държавен глава.

Макрон предупреди, че политиките на „Национален сбор“, които вчера бяха подробно представени от председателя на партията Жордан Бардела, ще „доведат до гражданска война“. Според френския президент програмата на крайнодясната партия ще предизвика обедняване, защото предвижда въвеждането на „ежедневни скрити данъци в размер на няколко хиляди евро“. Освен това икономическите мерки, предлагани от „Национален сбор“, ще направят невъзможно изплащането на пенсиите и ще доведат до понижаване на заплатите, допълни той.

От друга страна „Непокорна Франция“ насърчава напрежението между общностите за изборни цели, предупреди Макрон. По думите му това означава и избухването на „гражданска война“, защото крайнолявата партия „свежда хората до тяхната религиозна или етническа група“.

Социологическите проучвания показват, че резултатът от предсрочните избори остава неясен в условията на сложна система за гласуване и предвид потенциалното оформяне на съюзи, отбелязва АП.