Начало България Елин Пелин остана с пръст в уста за мегапроект край града

Елин Пелин остана с пръст в уста за мегапроект край града

134
Елин Пелин остана с пръст в уста за мегапроект край града

Един от шумно рекламираните мегапроекти за ваканционен и развлекателен комплекс край София, наричан още „българският Лас Вегас“, се оказа фиаско. Проектът беше обещан преди повече от 10 години от азиатски инвеститори, които заявиха, че зад него стои известният хонконгски милиардер Стивън Ло.

Фирмата, инвеститор в проекта, е акционерното дружество Capital Concept Limited (CCL). През 2014 г. проектната компания „България дивелопмент холдингс“, учредена от CCL, получи най-висок сертификат от българското правителство – клас А.

През 2017 г. CCL влезе на Българската фондова борса за привличане на капитал, съобщи вестник „Сега“.

В резултат на финансовите затруднения, предизвикани от пандемията, Комисията за финансов надзор свали акциите на инвеститора от борсата поради недостатъчни документи. Последният финансов отчет на CCL е от 2019 г.

Огромен комплекс се планираше да се изгради между селата Равно поле и Мусачево, като включва смарт град с новаторски технологии, най-големия закрит аквапарк в света, 5-звезден хотел, гигантско казино, огромен мол, концертна зала, красив парк и други.

Официалното наименование на проекта беше „Ваканционно-развлекателен комплекс Св. София“. Интересът на китайски граждани към проекта беше свързан и с възможността за придобиване на право на пребиваване в България.

Проектът се радваше на подкрепа от високо ниво и бяха проведени множество срещи с инвеститорите, включително с участието на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Въпреки това, нещата не наредиха, фирмите зад проекта започнаха да трупат загуби и спорове.

Първоначално срокът за завършване на комплекса бе 2017 г., но през 2019 г. инвеститорите обявиха промяна в локацията и спряха строителството поради пандемията. Към проекта се прикрепи и левият политик бизнесмен Александър Томов, който твърдеше, че е убедил азиатците да инвестират в България.

Безобразно високата оценка на акциите на фирмата, която не успя да реализира проекта, остава загадка, тъй като не бяха реализирани планове и печалби.