Начало Водещи ЕК ще връчи годишните награди за пътна безопасност. Няма нито една номинация...

ЕК ще връчи годишните награди за пътна безопасност. Няма нито една номинация от България

24
пътна безопасност
Снимка: БТА

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел. Няма нито една номинация от България. Това съобщиха за БТА от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели.

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Европейската харта за пътна безопасност, посочиха от ДАБДП.

Европейската харта за пътна безопасност е най-голямата платформа за пътна безопасност на гражданското общество, с повече от 4000 членове. Разнообразната общност от членове на Хартата се състои от компании, неправителствени организации, национални, регионални и местни власти, изследователски институции, университети и училища.

Мисията на Европейската харта за пътна безопасност е допълнително да насърчи, стимулира и разшири общността, която работи за постигане на общата европейска визия за намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания с 50% между 2020 г. и 2030 г., и крайната цел – без загинали по пътищата на ЕС до 2050 г. и да подкрепя усилията на сдружения, училища, университети, фирми от всякакъв тип и размер, както и национални и местни власти в тази посока.

В тази връзка се провеждат и ежегодните Награди за високи постижения в областта на безопасността на движението по пътищата, които поощряват усилията на различни организации за постигането на общоевропейската цел – нула загинали по пътищата до 2050 г.

Европейската комисия организира наградите за високи постижения в областта на пътната безопасност, за да възнагради усилията на членовете си и да даде на инициативите най-голямо международно признание. Жури, съставено от експерти по пътна безопасност и Европейската комисия, избира победителите въз основа на набор от критерии.

Основните критерии, използвани за оценка на подадените документи, са няколко.

  • Въздействие и мащаб – какви са резултатите и очакваното въздействие на инициативата?
  • Оригиналност – доколко инициативата е уникална за вашия регион или държава?
  • Видимост и разпространение – по какъв начин е популяризирана и разпространена инициативата?
  • Непрекъснатост и потенциал за растеж – има ли план за продължаване на дейностите през следващите години?

При оценяването на заявлението се вземат предвид видът на субекта, който подава инициативата, и общото състояние на безопасността на движението по пътищата в страната, в която изпълнява дейността си. Категориите за наградите се различават всяка година, за да се включат възможно най-много инициативи.

За 2024 г. категориите са:

Най-добро използване на технологиите и иновациите за насърчаване на пътната безопасност

Технологиите и иновациите играят важна роля за повишаване на безопасността по пътищата чрез въвеждане на съвременни технологични решения за справяне със комплексни, многофакторни проблеми. Инициативите в тази категория могат да бъдат под формата на нови продукти, технологии, системи или процеси, които повишават ефективността и въздействието на мерките, научните изследвания или дейностите в областта на пътната безопасност. Действията могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови категории.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност за уязвими участници в движението: пешеходци и велосипедисти

Тази категория приветства широк спектър от инициативи, посветени на повишаване на безопасността на пешеходците и/или велосипедистите, както и действия за повишаване на знанията и уменията на тези две групи.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност при мотоциклетизма

Тази категория приканва членовете да представят дейности, които подобряват безопасността на мотоциклетистите или повишават знанията и уменията на самите мотоциклетисти.

Най-добра инициатива за насърчаване на обучението по безопасност на движението по пътищата

В тази категория могат да кандидатстват инициативи, които са насочени към повишаване на уменията и знанията на участниците в движението по пътищата чрез образователни дейности. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Награда за безопасност на движението по пътищата в градовете

В тази категория градове, общини и регионални и местни власти могат да представят своите ефективни дейности, кампании и стратегии за пътна безопасност. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Още новини от деня – четете тук