Начало Водещи ЕК: Целта България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края...

ЕК: Целта България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината остава

154
Илва Йохансон
Илва Йохансон / Снимка: ЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи, Илва Йохансон, каза пред журналисти, че последната проверка в България относно Шенген беше успешна и изрази надежда, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде одобрено тази година. Това заяви тя преди началото на заседанието на европейските вътрешни министри в Брюксел.

Испанският министър на вътрешните работи, Фернандо Марласка, също изрази надежда, че разширяването на Шенген ще настъпи скоро.

Той подчерта, че пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна и че работят усилено по този въпрос до края на годината. Марласка отбеляза, че днес няма да се вземе решение.

Съветът на ЕС ще разгледа оценките на Европейската комисия след допълнителната проверка в България, но решение не се очаква днес, заяви той.

Румъния чака решението на Нидерландия, дали ще подкрепят присъединяването на България към европейското пространство за свободно движение, преди да вземат решение по Шенген, заяви премиерът Марчел Чолаку.

Още новини от Европа – четете тук