Начало Водещи ЕК отпуска поощрителни €10 млрд. за Унгария – справя се с върховенството...

ЕК отпуска поощрителни €10 млрд. за Унгария – справя се с върховенството на закона

129
Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Европейската комисия съобщава, че Унгария е предприела нужните стъпки, за да получи 10,2 милиарда евро от фондовете на ЕС. Тези суми бяха блокирани поради недостатъците в унгарското законодателство, но сега са освободени.

Според съобщението на комисията, Будапеща е предприела действия, за да подобри независимостта на съдебната система, като и други области като обществени поръчки, прокуратурата и борбата с корупцията.

Въпреки това, ЕК ще продължи да наблюдава унгарските усилия и може да преразгледа решението по всяко време. Освен това, част от средствата – 6,3 милиарда евро – все още остават замразени, което означава, че общо 21 милиарда евро от ЕС са недостъпни за Унгария.

Този ход на ЕС идва преди годишното заседание на Европейския съвет, където държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще вземат решения за разширяване и подкрепа за Украйна.

Предложението на ЕК за увеличение на бюджета на ЕС за справяне с нуждите на Украйна се сблъсква със съпротивата на Унгария, която води до липса на единодушие.

Още новини от деня – четете тук