Начало Водещи „Екзаминър”: След агресията на Путин в Украйна, Тръмп трябва да действа

„Екзаминър”: След агресията на Путин в Украйна, Тръмп трябва да действа

990
Сподели
Доналд Тръмп, Владимир Путин

Руските военноморски сили в неделя арестуваха три украински кораба и 23-ма членове на екипажа в Азовско море. Това обаче не е случайност, породена от лоша комуникация или гняв. Тази крещяща агресия (руснаци, стрелящи по украинци) отразява интересите на руския президент Владимир Путин да доминира във въздушното пространство, по земя и вода в Източна Украйна.

Американският президент Доналд Тръмп трябва да отговори на руската агресия. Но преди да стигнем до това, нека разгледаме картата. От нея ясно се вижда какво става.

Азовско море е разположено между анексирания от Русия Крим на запад, от Украйна – на север и от Русия – на Изток. То има критична стратегическа стойност както за Украйна, така и за Русия, само че причините за двете страни са различни.

За Киев морето е ключова търговска и транзитна зона. За Москва обаче морето е основно в реализирането на намеренията на Путин да накара бившите съветски страни да вярват на Кремъл отново.

В текущия конфликт с Украйна, Путин разглежда Азовско море като решаващо пространство, чрез което да формализира усвояването на Крим от Руската федерация и ефективно да подчини Украйна на руската власт.

Тази амбиция обяснява защо Путин и руските ултранационалистически кадри са толкова фанатично чувствителни към предизвикателствата пред тяхната дейност в и около Крим.

И все пак е особено интересно, че украинските плавателни съдове, които бяха атакувани в неделя, са пътували от западното пристанище в Одеса до Мариупол.

Мариупол е мъртъв център, от една страна заради това, че е разположен на източното крайбрежие на Украйна, а от друга – заради амбицията на Путин да притежава Източна Украйна, която е далеч от Киев.

Като контролира достъпа до Украйна, чрез източните пристанища, Русия ограничава икономическия потенциал на Украйна. Разчитайки на комбинацията от груба военна сила, убийства, корумпирани управляваща и съчувствие за украинците, Путин се опитва да засили позициите си там.

Независимо от това, САЩ не могат да си затварят очите за действията на руския лидер. Това показване на мускули не може да бъде оправдано от поддръжниците на Путин на Запад. Русия използва агресия, за да окупира една демократична нация. Тръмп трябва да поиска отговори.

На първо място, президентът трябва да предупреди, че отсъствието на незабавна и видима деескалация на напрежението (украинските кораби да бъдат оставени свободно да стигат до източните си пристанища, освобождаване на заловените хора и кораби) ще доведе до нови санкции, насочени срещу Русия. Тръмп трябва да изясни, че тези санкции ще се съсредоточат върху руските капиталови потоци на международните пазари.

И, за да покаже твърдост, Тръмп трябва да изпрати финансовият си министър на консултации със своите колеги от Европейския съюз. Този ход ще привлече вниманието на Москва. В края на краищата Русия все по-уверено увеличава интереса си към съществуващия режим на санкции, насочен към Москва.

Русия знае, че единственият начин, по който може да накаже ЕС заради санкциите, е агресията на европейския континент.

В заключение, нито Украйна, нито САЩ имат интерес от военен конфликт с Русия (украинците ще загубят най-много). Затова Тръмп трябва да продължи да подпомага разузнавателни служби на Киев. Но той трябва да стигне и по-далеч.

Осъзнавайки, че действията на Русия застрашават свободното преминаване на американски въздушни и военноморски сили да минат Черно море, Тръмп трябва да нареди флотилията да навести Одеса възможно най-скоро.

Тези плавателни съдове трябва да бъдат придружени от бойни въздушни ескорти. „Труман” не трябва да влиза в Черно море, защото това би било опасно и ненужно. Все пак подобна демонстрация ще покаже на Москва, че САЩ са ядосани, без реално да има заплаха от война.

Все пак, всеки път, когато има американско присъствие в Черно море, Путин се заинтересова. Администрацията на Тръмп трябва да разбере какво прави руският президент и защо.

Коментари