Начало Свят Екатерина Захариева поема еврокомисарския пост за стартъпи, изследователска дейност и иновации

Екатерина Захариева поема еврокомисарския пост за стартъпи, изследователска дейност и иновации

59
Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

В Европейския парламент в Страсбург беше представен новият състав на ръководството на Европейската комисия от председателя Урсула фон дер Лайен.

Екатерина Захариева ще се занимава с ресора за стартъпи, изследователска дейност и иновации, съобщи БНТ.

Председателският съвет разгледа структурата на новата комисия и различните си ресори.

Одобрението на новия състав на Европейската комисия е задължително за евродепутатите.

Урсула фон дер Лайен обяви, че в проектоструктурата на новата ЕК има единадесет жени, което подчерта значимостта на политическите приоритети – конкурентоспособност, сигурност и дигитализация.

Поради забавяне в процедурата за номиниране на еврокомисара от Словения се постави под въпрос провеждането на обявяването до последния момент, навежда БНТ.

Два стратегически важни ресора са възложени на държавите от Балтийско море – Кая Калас от Естония ще управлява дипломацията на ЕС, а Андрюс Кубилиус от Литва ще бъде отговорен за отбраната и космоса.

Младежта, спортът и културата ще се възложат на Глен Микалеф от Малта.

Румънската еврокомисарка Роксана Мънзату ще бъде първата старши вицепрезидентка и ще се грижи за хората, образованието, социалните права и уменията.

Испанката Тереса Рибера става заместник-председател на Европейската комисия и ще ръководи въпросите на конкуренцията.

Стефан Сежурне от Франция, който замества Тиери Бретон, ще бъде отговорен за просперитета и индустриалната стратегия, съобщава „Сега“.

Рафаел Фито е предложен за заместник-ръководител на Европейската комисия по реформите, а Марта Кос ще бъде европейски комисар по разширяването на ЕС и подпомагането на Украйна.

Всички кандидати трябва да преминат през изслушвания пред депутатите от Европейския парламент, които трябва да одобрят тяхната кандидатура. Предвидено е новата ЕК да влезе в длъжност до края на годината.