Начало Водещи Еднократната ваксина на Johnson & Johnson идва на 19 април

Еднократната ваксина на Johnson & Johnson идва на 19 април

2819
Еднократната ваксина

Еднократната ваксина COVID-19 на Johnson & Johnson ще бъде доставена за първи път в европейските страни на 19 април . Информацията е съобщена от Euronews.

Ваксината е четвъртата, одобрена от Европейската агенция по лекарствата след ваксините Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Вече се администрира в САЩ и Южна Африка.

Споразумението на ЕС с производителя е за 200 милиона дози, които той се ангажира да достави през 2021 година.

Комисията заяви, че до края на юни 2021 г. от компанията се очакват 55 милиона дози, но точният график на доставките не е оповестен публично.

Американската лаборатория има няколко споразумения с  подизпълнители в Европа, които ще отговарят за производството и бутилирането на ваксината.

Ваксината се основава на аденовирус — безвреден вирус, който изпраща „инструкции“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат белтъка, който е уникален за вируса на COVID-19.

Имунната система на човека разпознава, че този уникален белтък не би трябвало да се намира в организма, и реагира, създавайки естествена защита срещу заразяване с COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване.

Доказано е, че ваксината е 67% ефективна при намаляване на броя на симптоматичните случаи на COVID-19.

Европейската агенция по лекарствата даде на компанията условно разрешение за пускане на пазара в средата на март, заявявайки, че отговаря на „критериите за ефикасност, безопасност и качество“.

предишна статияСуперяхтата на Роман Абрамович проведе първите си изпитания
следваща статияЗначителна облачност и превалявания от дъжд ни очакват днес