Начало България Един след друг министрите на Промяната отказват да работят с Габриел

Един след друг министрите на Промяната отказват да работят с Габриел

264
Атанас Славов показа декларация, че се отказва от министерски пост в проектоправителството на Мария Габриел Снимка: БТА
Атанас Славов показа декларация, че се отказва от министерски пост в проектоправителството на Мария Габриел
Снимка: БТА

По време на пресконференция, проведена от „Продължаваме промяната – Демократична България“, номинираните за министри в проектното правителство, представено от Мария Габриел, обявиха, че отказват участие в този състав на Министерски съвет (МС).

Атанас Славов, който е предложен за министър на правосъдието и в момента изпълнява функциите на оставащ министър по правосъдието, коментира, че забелязват сериозно нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателния мандат с имена на кандидати за министри, които не са дали съгласието си, представлява сериозно нарушение на конституционния модел и конституционната процедура, той посочи.

Славов добави, че в Министерството на правосъдието са подготвили доклад за нов закон за съдебната власт в рамките на два месеца след приемането на конституционните промени. Въпреки това, според него, несъмнено нежеланието от страна на ГЕРБ и ДПС да гласуват този закон и да рестартират съдебната система е очевидно. Славов показа декларацията си, отказвайки участието си в предложенията за състав на кабинета, представени днес.

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие в оставка, който е предложен да бъде министър в проектния кабинет на ГЕРБ-СДС, също заяви, че никога не е бил помолен за съгласие да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС. Той отбеляза, че поставянето на неговото име в такъв списък е не само недостойно, но и аморално, поради което той е подал заявление пред председателя на парламента и президента, категорично откривайки несъгласието си да бъде включен в състава на кабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, заяви, че Мария Габриел не е провела разговор с нея и затова тя оттегля своето име от номинацията.

Кирил Вътев, министър на земеделието в оставка и отново предложен от Габриел, изрази изненада от номинацията си.

Преди това и оставащият премиер Николай Денков заяви, че е подготвил декларация, че не иска да бъде номиниран в текущия състав на Министерски съвет.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, заяви, че ГЕРБ-СДС не са готови да извършат реформи в службите и в съдебната система. Той посочи, че тези две теми са станали предмет на разделение в обществото.

Вижте повече новини за вътрешната политика тук