Начало Водещи Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

84
Шарл Мишел
Шарл Мишел/ Снимка: БТА

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат, предаде БНР.

„Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Целта на вчерашния ден не беше да вземем решение“.

В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен Европейски съвет. Мишел каза, че на днешното заседание ръководителите просто са обменили мнения по предложените кандидатури. Той заяви, че лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумението до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса той изтъкна единството на всички страни членки.

Сред недоволните беше премиерката на Италия Джорджа Мелони, която, според дипломатически източници, е очаквала тази вечер да се дискутират действията, които да се предприемат, предвид резултатите от европейските избори и от тази стартова точка да започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратно.

Консерваторите, към които принадлежи Мелони, са сред постигналите високи резултати.

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но акцентира, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция на 30 юни и 7 юли.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, решението за висшите позиции вече е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

Още новини от Европа – четете тук