Начало Водещи Европейската прокуратура с обиски в България по съмнения за злоупотреба с европейски...

Европейската прокуратура с обиски в България по съмнения за злоупотреба с европейски средства

199
злоупотреби с европейски средства
Снимка: Прокуратура на ЕС

Европейската прокуратура потвърди, че са проведени проверки във връзка със съмнения за злоупотреба с европейски средства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Обисци са извършени на няколко места в България по-рано този месец, включително и в сгради, принадлежащи на фирми, участващи в изграждането, както и в административни сгради на община Бойчиновци. Съобщението посочва, че са иззети документи и са били допитани свидетели.

Според разследването, на 9 юли 2019 г., община Бойчиновци е подписала договор за финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“, свързан с изпълнението на проекта на стойност 2,6 млн. евро по програмата на ЕС за развитие на селските райони. В договора се посочва, че срокът за изразходване на средствата и подаване на искане за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването. Срокът е удължаван няколко пъти, но все още няма информация, че дейностите, предвидени в договора, са били изпълнени или че проектът е завършен.

Разследването се извършва с подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция“ и цели да установи характера и обхвата на предполагаемите престъпни действия, добавя се в съобщението.

Още новини от деня – четете тук