Начало България Европа върви към зелена енергия, България се помайва

Европа върви към зелена енергия, България се помайва

64
Европа върви към зелена енергия, България се помайва

Европейският съюз запазва сериозни усилия в прехода към зелена енергия и преминаването към възобновяеми енергийни източници продължава да ускорява темпото си.

Производството на електроенергия от соларни панели в ЕС значително се увеличи за две години, между 2021 и 2023 г., достигайки 63.7 терават-часа – повече от годишното потребление на България и Австрия.

С общо нарастване от 48%, производството на електроенергия от соларни панели в ЕС достига 196.1 терават-часа за 2023 г., докато използването на лигнитни въглища за производство на електроенергия спадна с 21% до 166 терават-часа.

Процесът на енергиен преход в ЕС се ускори след събитията през февруари 2022 г., като намаленото потребление на електроенергия и заместването на изкопаемите горива с възобновяеми източници са основните характеристики на този процес.

България не остава зад масивната трансформация в енергетиката на ЕС, но се нуждае от по-бързи действия, за да се приспособи към зелените тенденции и да запази равнопоставено място в блока.

Интересобитателните митове и стратегии за запазване на енергийната зависимост на България срещу зеления преход трябва да бъдат изследвани и коригирани, за да се осигури устойчиво енергийно бъдеще за страната.