Начало Водещи Д-р Петя Георгиева пред ДЕБАТИ: Бюджетът за 2024 г. е голям, това...

Д-р Петя Георгиева пред ДЕБАТИ: Бюджетът за 2024 г. е голям, това показва, че икономиката расте

299
Петя Георгиева
На снимката: д-р Петя Георгиева/ Източник: ИПИ

Д-р Петя Георгиева работи като икономист във фондация „Институт за пазарна икономика“ от 2018 г. Интересува се от здравеопазване, образование, публични предприятия и фискална политика.

Преди това е била главен експертен сътрудник във Фискалния съвет към НС и държавен експерт в дирекция „Бюджет“ на Министерството на финансите. Автор е на редица икономически изследвания и анализи и е икономически сътрудник на Правната програма на Института. Завършила е международни икономически отношения в УНСС, доктор е по икономика от 2009 г.

Г-жо Георгиева, какво ви впечатлява в бюджета за следващата година? Има ли параметри, които са притеснителни в него?

Бюджетът е планиран с дефицит, както и предишните години. Това е притеснителен факт, тъй като няма изрични изисквания за дефицит.

Законът за публичните финанси определя граница за дефицита, но той не трябва да достигне тази граница, а се наблюдава, че това се случва.

Това е 3-процентовият дефицит, на който трябва да не прехвърляме…

Да, това е 3-процентовият дефицит на касова основа. Министерството на финансите може да залага какъвто дефицит смята, но той зависи от направените допускания за икономически елементи, като например очакванията за приходи от данъци.

Моите наблюдения показват, че прогнозите на министерството не се отличават съществено от тези на международните институции.

Събираемостта, както е описана в бюджета, ще бъде изпълнена ли? Това зависи от политиката на министерството и тежестта на данъците, които се налагат. Важно е да се разгледа залаганата на инвестиции и как те се разпределят.

Има нови данъци, които влизат в сила, като глобален данък върху мултинационалните компании. Този факт може да направи привличането на чуждестранни инвеститори по-трудно.

По отношение на разходите – виждаме, че има заложено сериозно увеличение на заплатите в бюджетния сектор и пенсиите. Какво ще е очакваният ефект от това?

Това трябваше да се случи, тъй като възнагражденията в публичния сектор дълго време не бяха повишавани. Въпросът е дали увеличението в реалност ще се отрази положително на покупателната способност на хората, тяхната работа и ефективността в сферата.

Има ли нещо позитивно в бюджета, което може да бъде посочено?

Бюджетът е подготвен в съответствие с фискалните правила, без излишни неща и странни прогнози. Въпреки увеличенията, не се забелязват фрапиращи несъответствия.

Важно е обаче да се фокусираме на реформите в разходните сектори, което е ключово за икономиката. Необходима е корекция не само по размер на средствата, но и за тяхното разпределение и ефект върху икономиката.