На снимката: д-р Андрей Коцев
Д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита“ е говорител на медиците от „Света София“, които искат да напуснат заради коронавируса. Той е лекар в Отделение по гастроентерология към УМБАЛ  „Александровска“ -София.

 

Медицински специалисти от Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ протестират и плашат с оставки. Може ли да ни кажете защо?

Аз не съм от тази болница, но те са част от нашия синдикат. Преди два дни ни съобщиха, че има сериозен проблем, който е свързан с тяхното здраве и живот. Има устни заповеди, които се променят през един час. Вчера направихме в тази връзка среща с директора, който не отговори на нито един въпрос, свързан с това, че се настаняват болни, които са със съмнения за коронавирус. Директорът каза: „Чукам на дърво всичко да е наред, слагайте си по две маски, всички ще умрем. Вие сте свикнали с инфекциозните болести”.

Благодарение на отзвука в медиите, едно малко кашонче с няколко, недостатъчно униформи бяха пристигнали. След дъжд качулка, след като бяха минали достатъчно много хора. Няма методика, няма организация. Пълна анархия цари тук с риск за живота на работещите, които не се страхуват да бъдат лекари. Но е естествено те да се страхуват за живота си, когато работодателят не си е свършил работата – не им е осигурил здравословни условия на труд.

Те заплашват с оставки, нали така?

Медицинските сестри вече са си ги подали. Лекарите обмислят. Дотогава най-вероятно г-н Кирил Ананиев и неговите заместници ще дойдат да лекуват пациентите.

Какви мерки могат да бъдат предприети бързо. Националният щаб уж казва, че всичко е наред. Увещават ни, че са предприети всички необходими мерки, а се оказва, че хората, които са на фронтовата линия, са без „оборудване”.

Плебсът да мре. Тези в кожените кресла успокояват народа, че плебсът ще се грижи за другия плебс, само че когато единият плебс, поради липса на работно облекло напусне, другият плебс ще си умре и той. Така че, отговорът на този въпрос го търся и аз, но не знам. Питайте умните глави, които казват, че всичко е наред, а нищо не е наред.

Ръководството на болницата повика лекари. Имате ли информация какво горе-долу ще договорят? Смятате ли, че тези хора ще бъдат убедени да не си напускат работните места и на каква цена?

Те са загубили доверие в това ръководство, в този щаб, в това Министерство. Съгласете се, че това трябваше да се случи много преди медиите да дойдат и да се докарат едно кашонче с облекла. Когато се загуби доверието, много трудно се възстановява, особено когато е свързано с риск за живота ти.

Този проблем със сигурност не е само в тази болница. Имаме информация, че в болницата в Габрово, където вече се лекуват болни от коронавирус, също няма необходимото облекло. Вие каква информация имате?

България не е готова за този коронавирус. Не знам кой е смятал, че няма да ни засегне. Трябваше месеци по-рано да се вземат тези мерки, тези хора да са наясно какви ще са им задълженията, да са оборудвани всички болници. Това тепърва ще расте като лавина. Да е жив и здрав нашият щаб, който търси нулевият пациент. Аз търся нулевият щаб, който е отговорен за трагедията в тази болница и във всички останали.