mother-daughter

Американски социолози откриха необичайна закономерност – колкото повече сексуални партньори е имала една жена преди да се омъжи и да роди дете, толкова по-голяма е вероятността нейната дъщеря да се държи по същия начин в леглото.

„Напълно е възможно, че жените, които са имали много партньори в живота, не могат да поддържат добри отношения със съпрузите си, не могат да се справят с конфликтите, страдат от психични проблеми и други неща, които подкопават стабилността на семейството. Те могат да предадат тези черти на своите деца, което също внася нестабилност в техния живот“, заяви Клер Кемп-Душ от Университета на Охайо.

През последните години учени, политици и активисти активно обсъждат кое управлява поведението на човека, включително склонността му да рискува, вредните навици, началото на сексуалния живот, раждането на първо дете и общия брой на децата, а също така много други фактори от нашия живот.

Много от тези изследвания доведоха до интересни и напълно неочаквани изводи. Например стана ясно, че тийнейджърите започват да правят секс рано не заради особеностите на възпитанието, а заради наличието на определени мутации в гените, управляващи работата на мозъка. Склонността към наркоманията е свързана не само с определени вариации в ДНК, но и с промени в структурата на белтъчната „опаковка“ на генома.

Кемп-Душ и нейните колеги са открили още един подобен пример за необичайно „наследяване“ на поведение, наблюдавайки живота на 8000 млади момчета, момичета и техните деца в течение на над 24 години, започвайки през 1979 и приключвайки в наши дни.

Всички участници в тези наблюдение периодично са се срещали с учените и са им разказвали всичко за своя сексуален живот, включително нови партньори, съвместен живот, скъсване на отношения и въобще неща, които не се отразяват в официалните документи.

По-късно Кемп-Душ и нейният екип са провели аналогични анкети сред децата на участниците в първото допитване, които вече са пораснали и са създали собствени семейства за периода на наблюдение.

Оказва се, че броят на половите партньори в живота на дъщерите почти винаги е била равен или близък до този на техните майки. Това е засягало не само „официалните“ отношения, но и краткотрайните връзки и гражданските бракове. Според учените подобни особености в поведението най-вероятно се дължат на генетични фактори.