Начало Водещи Държавни глави и лидери от цял свят поздравиха българския народ за Националния...

Държавни глави и лидери от цял свят поздравиха българския народ за Националния празник 3 март

74
Президентство
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев беше поздравен по повод 146-годишнината от Освобождението на България от ръководители на държави по целия свят. Това беше съобщено от прессекретариата на държавния глава.

Послания към президента на България по случай националния празник на 3 март бяха изпратени последователно от президента на Съединените щати Джоузеф Байдън, федералния президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен, краля на Испания Фелипе VI, краля на Швеция Карл Густав XVI, президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, краля на белгийците Филип, президента на Китайската народна република Си Дзинпин, императора на Япония Нарухито, президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Република Хърватия Зоран Миланович, президента на Република Чехия Петър Павел, президента на Република Армения Вахагн Хачатурян, президента на Естония Алар Карис, президента на Република Корея Юн Сук Йол, президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, президента на Република Индия Драупади Мурму, президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, президента на Гана Нана Акуфо-Адо и още много други държавни лидери и представители на международни организации.

В поздравителното си послание към президента на САЩ Джоузеф Байдън подчертава дълбокото партньорство и приятелство между България и САЩ.

„Историческите постижения на България, включително в областта на енергийната диверсификация, утвърждаването на правовата държава и борбата с дезинформацията, допълнително укрепиха връзката между нашите две нации и положиха основи за по-светло бъдеще“, посочва американският президент.

Той изразява увереност в продължаването на сътрудничеството между България и САЩ за изграждането на по-мирен, проспериращ и демократичен свят.

„Отношенията между нашите страни са отлични и сърдечни“, пише в поздравителното си послание до президента на България федералният президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен.

Той подчертава голямото значение на партньорството между България и Австрия в контекста на различните предизвикателства, пред които са изправени страните в Европа.

„Убеден съм и много се надявам, че много скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, което да е удовлетворително за всички“, посочва Александер Ван дер Белен.

По случай националния празник на България кралят на Испания Фелипе VI изпраща от свое име и от името на правителството на Испания „най-сърдечни поздравления“ и пожелава „мир и просперитет за скъпия български народ“.

Президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд отправя пожелания за светло бъдеще на страната ни и българския народ. Тя подчертава отличните двустранни отношения между България и Швейцария.

„Зачитането на международното право и универсалните принципи, заложени в Хартата на Обединените нации, остава нашият най-добър компас за стремежа към свят на мир и просперитет“, се посочва в поздравителното послание.

По повод националния празник на България кралят на Швеция Карл Густав XVI поздравява президента и българския народ и отправя пожелания за здраве, щастие и просперитет.

Пожелания за здраве и щастие към президента и българския народ отправя кралят на белгийците Филип. В поздравителното си послание той подчертава значението на отношенията на приятелство и сътрудничество, които обединяват България и Белгия.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин отправя най-искрени поздравления и най-добри пожелания към народа на България.

„От встъпването Ви в длъжност като президент, Вие се посветихте на икономическото и социално развитие на България и активно се включихте в сътрудничеството с Китай, което дълбоко оценявам“, посочва президентът на Китайската народна република.

Той изтъква, че отбелязваната тази година 75-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай е добра възможност за засилване на взаимното политическо доверие, укрепване на комуникацията и координацията, както и задълбочаване на стратегическото партньорство между двете страни.

В поздравителното си послание императорът на Япония Нарухито изпраща сърдечни поздравления и искрени благопожелания за щастие и просперитет на българския народ.

В поздравлението си към българския държавен глава президентът на Румъния Клаус Йоханис пожелава здраве и благополучие на българския народ. Той изразява пълната си готовност за продължаване на развитието и укрепването на двустранните отношения в духа на приятелството и добросъседството между Румъния и България.

„Стратегическото партньорство, което подписахме заедно преди една година, допринесе значително за задълбочаването на двустранните ни отношения. Същевременно то отразява ангажимента на Румъния и България, като партньори и съюзници в Европейския съюз и Атлантическия алианс, да участват в тясна координация при решаването на настоящите предизвикателства и гарантирането на европейската* сигурност в сложния международен контекст, пред който сме изправени“, посочва румънският президент.

Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович изпраща поздравления до президента и българския народ, като изразява увереност за продължаване на успешното развитие на двустранните отношения и на доброто сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО.

Поздравления по случай националния празник на България изпраща президентът на Република Чехия Петър Павел. Той изразява убеждението си, че отличното сътрудничество ще продължи да се развива успешно в интерес на двете страни.

Президентът на Естония Алар Карис изразява в поздравителното си послание своята увереност в успешното развитие на утвърденото добро сътрудничество и приятелство между народите на България и Естония. Двете страни имат отлични двустранни отношения и са обединени в отстояването на споделените принципи на суверенитет, устойчивост и единство, подчертава естонският президент.

Президентът на Република Корея Юн Сук Йол пожелава на българския държавен глава и народа на България здраве, щастие и просперитет, като подчертава изградените през годините силни връзки на партньорство и приятелство между двете страни.

„Пожелавам страната Ви под Ваше ръководство да постигне високи цели и идеали“, пише в своя поздравителен адрес към българския държавен глава президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Той отбелязва, че България като активен член на Европейския съюз има големи постижения по пътя на своето устойчиво развитие и повишаване на ролята си в международната общност и изразява надежда за продължаване на добрите двустранни отношения между България и Република Казахстан, основани на приятелство и взаимна подкрепа.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси подчертава традиционните връзки на приятелство и ползотворно сътрудничество между България и Египет и изразява желание за продължаващо задълбочаване на отношенията във всички сфери от взаимен интерес за по-доброто бъдеще на народите на двете страни. Абдел Фатах ас Сиси пожелава здраве и успех на българския президент в името на мира и просперитета на народа на България.

Президентът на Република Индия Драупади Мурму откроява в своето поздравление дългогодишните приятелски отношения между двете страни, основани на исторически връзки и отстояването на споделените ценности – демокрация, свобода и върховенство на закона. Тя от

предишна статияСтево Пендаровски и Гордана Силяновска събраха необходимите подписи за президентските избори в Северна Македония
следваща статияСтартира чат приложението на BgGPT