Начало Новини Държавата отпуска 24 милиона лева за ремонт на тръбата по дъното на...

Държавата отпуска 24 милиона лева за ремонт на тръбата по дъното на Варненското езеро

54
Държавата отпуска 24 милиона лева за ремонт на тръбата по дъното на Варненското езеро

Държавата осигурява 24 милиона лева за ремонт на тръбопровода за отпадни води, който минава по дъното на Варненското езеро, съобщиха днес от пресцентъра на Общината в крайморския град. Тръбата бе поставена през 2011 година, а през 2019 г. аварира и предизвика замърсяване на акваторията. От общинската администрация уточняват, че по-голямата част от отпуснатите сега от държавата средства – 20 милиона лева, ще бъдат използвани още през тази година.

Проектът за ремонта на тръбата по дъното на езерото е само един от 27-е, за които държавата отпуска пари на Варна. Общата стойност на подписаните договори между кмета Благомир Коцев и министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в оставка Андрей Цеков е за 137,5 милиона лева. Парите са предназначени за ремонтни дейности, проектиране и изграждане на различни обекти, строителство. За изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ са отпуснати 5,5 милиона лева за тази година. Малко над половин милион лева ще бъдат вложени в ремонта на художествения музей „Георги Велчев“, където ще бъде създаден арт център. С пари от държавата ще бъдат изградени и два парка – „Република“ и „Младост“, средствата за тях надхвърлят 10,3 милиона лева.

Малко над 10 милиона лева получава Варна за основен ремонт на общинския път между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“. Пет милиона лева ще бъдат инвестирани в оправянето на улицата към Южна промишлена зона.

Всички проекти, подписани между Община Варна и МРРБ, трябва да бъдат завършени и отчетени до края на 2026 г., като средствата за реализацията им ще бъдат отпускани поетапно. 

предишна статияКмет протестира – изнесе бюрото си на пътя
следваща статияМарица се класира за финала в женското първенство по волейбол