Начало Водещи ДПС при Радев: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

ДПС при Радев: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

49
ДПС консултации
Снимка: БТА

Днес държавният глава Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Като убедителни победители на парламентарните избори, първи с него се срещнаха представителите на ГЕРБ-СДС. Втори след това, от 11.00ч., за среща пристигнаха представителите на втората политическа сила в новия парламент ДПС. Движението бе представено от Йордан Цонев, Иска Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид.

На консултациите при президента Борисов обясни как не може да състави правителство

Радев попита ДПС как оценяват перспективите за съставяне на кабинет в 50-ото НС.

„СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА ПРИ НЕУСПЕХ НА ПЪРВИЯ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ, ВТОРИЯТ ИДВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ ВАС. ИМАТЕ ЛИ ВЕЧЕ НЯКАКВИ ИДЕИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА МУ?“

Хората категорично не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира и да има редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много, отговори Йордан Цонев.

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, посочи Цонев и допълни, че изборите са краен вариант и не са решение.

„ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ КАТЕГОРИЧНО ГОВОРЯТ ЗА НАРУШЕНО ДОВЕРИЕ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ, ДАЖЕ В ЧАСТНОСТ И КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРОЦЕС В СТРАНАТА. ТОВА Е ТЕНДЕНЦИЯ, КОЯТО СЕ РАЗВИВА В ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ-ЧЕТИРИ ГОДИНИ И СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ В СТРАНАТА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СЕ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ ДНЕВНИЯ РЕД ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ“, ЗАЯВИ още той.

По думите на Цонев това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите.

„Трябва да се върнем към хората и трябва да работим с хората“, добави той.

Цонев заяви, че след тези избори категорично е станало ясно, че хората не искат нови избори.

„Хората искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, което да решава проблемите им“, каза още той.

Още новини от деня – четете тук