Начало България ДПС при Радев: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

ДПС при Радев: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

44
ДПС консултации
Снимка: БТА

Днес президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. След като се явиха пред първи с ГЕРБ-СДС, държавният глава прие представителите на ДПС в парламента втори. Между 11.00ч., Йордан Цонев, Иска Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид представиха позицията на ДПС.

На консултациите при президента Борисов обясни как не може да състави правителство

Радев попита ДПС за мнението им относно съставянето на кабинет в 50-ото НС.

„СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА ПРИ НЕУСПЕХ НА ПЪРВИЯ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ, ВТОРИЯТ ИДВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ ВАС. ИМАТЕ ЛИ ВЕЧЕ НЯКАКВИ ИДЕИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА МУ?“

По думите на Цонев, гражданите изрично не желаят нови избори, а предпочитат политическият процес да се стабилизира и да има правителство, което да решава проблемите на страната, които са много.

Подкрепянето на победителя от изборите е най-логичният ход, каза Цонев, подчертавайки, че изборите не са решение, а крайно средство.

„ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ КАТЕГОРИЧНО ГОВОРЯТ ЗА НАРУШЕНО ДОВЕРИЕ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ, ДАЖЕ В ЧАСТНОСТ И КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРОЦЕС В СТРАНАТА. ТОВА Е ТЕНДЕНЦИЯ, КОЯТО СЕ РАЗВИВА В ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ-ЧЕТИРИ ГОДИНИ И СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ В СТРАНАТА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СЕ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ ДНЕВНИЯ РЕД ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ“, ЗАЯВИ още той.

Цонев обясни, че причината за това е, че политическите сили в страната се отдалечават от интересите на гражданите и институциите.

„Трябва да се върнем към гражданите и да работим с тях“, допълни той.

Според Цонев след тези избори стана ясно, че гражданите не желаят нови избори.

„Гражданите искат стабилизация на политическия процес и мнозинство, което да се грижи за техните проблеми“, каза той.

Още новини от деня – четете тук