В последните дни наблюдаваме сериозна активност от страна на ДПС срещу ГЕРБ. След като вчера от парламентарната трибуна лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че „вирусът ГЕРБ руши демокрацията в България“ днес депутатът от ДПС Хамид Хамид използва ефира на „Нова телевизия“, за да продължи атаката срещу партията на Борисов.

Хамид обвини ГЕРБ, че са унищожили институциите и че държавата трябва са се гради наново. Думи, които преди месеци беше немислимо да бъдат чути от депутат на ДПС. Очевидно от партията на Доган вече нямат нужда от ГЕРБ и ще търсят нов политически живот след вота напролет. Думите на Карадайъ, че ни чакат най-важните избори след 1989-та година бяха призив и за събуждане на верния електорат на движението, което очевидно ще се готви да управлява и след изборите, но с други партньори.

Някой ще каже, но нали ДПС са опозиция. Да, опитваха се да играят като опозиция, „уж помагаха“ на БСП в игрите с кворума в пленарна зала, гласуваха срещу правителството при и без това обречените вотове на недоверие, бяха и срещу бюджета и други важни закони. Но това беше медийният им облик и го поддържаха години.

Но очевидно ДПС са решили да бягат от потъващия кораб на ГЕРБ. Вече са играли тази роля през 2014-та с БСП и кабинета Орешарски, но тогава лидер не беше Мустафа Карадайъ, а Лютви Местан. Това, което свързва и двата случая е името на Делян Пеевски. За бизнесмена-депутат, който обаче не стъпва в пленарната зала, последните месеци доста се говори. От скандала с охраната му от НСО до „ортаклъка с Бойко Борисов“, заявен директно от президента Радев.

Но харесван или не Пеевски очевидно е ядрото на ДПС. Преди дни друг емблематичен кадър на движението заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев каза: „Нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски“.

Сега очакваме да видим кого ще хареса и господин Пеевски след изборите, но разводът с ГЕРБ изглежда окончателен, засега. Но никога не се знае, все пак човек не се жени само веднъж!