кредити

В близките дни ще бъде наложен мораториум, с който се спират или отлагат плащания по банкови кредити. Това става ясно от публикация на управителя на Българска народна банка Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на банките в България, качена и на сайта на БНБ.

Това е една от мерките, които предприема централната банка, за да посрещне очертаващата се икономическа криза и за да ограничи последиците от нея върху домакинствата и бизнеса.

По отношение на мораториума, от БНБ посочват, че работят по регулаторното третиране на конкретните мерки, а търговските банки – върху бизнесмодела за прилагането им. Европейският банков орган ще даде конкретни критерии и насоки.

Паралелно с това се укрепва капиталовата и ликвидната база на търговските банки, като усилията се изчисляват на 9,3 млрд. лв. и включват капитализиране на цялата печалба в сектора, отменяне на увеличенията на антицикличния капиталов буфер и намаляване на чуждестранните експозиции. Освен това БНБ е взело мерки за това критични за държавата и икономиката функции да не бъдат прекъсвани.

Радев е категоричен, че интегрирането в европейската финансова инфраструктура остава основен приоритет и текущата ситуация може единствено да доведе до „техническо отместване на сроковете“: „Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката на България. Това предполага също забавен растеж на доходите у нас – ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, които преди това ще бъдат засегнати от очакваните във връзка с COVID19 затруднения в икономиката“.

предишна статияПутин обяви, че неработните дни ще бъдат удължени до края на април, като заплатите се запазват
следваща статияСлънчево време днес, температурите се покачват