Начало България Доц. Стойчо Стойчев само за ДЕБАТИ: Много вероятно е да има нов...

Доц. Стойчо Стойчев само за ДЕБАТИ: Много вероятно е да има нов министър на вътрешните работи

49
Стойчо Стойчев

Според политолога доц. Стойчо Стойчев има голяма вероятност за нов министър на вътрешните работи и пълно преобразяване на кабинета. Това беше коментарът му в интервю за ДЕБАТИ, след назначаването на Горица Грънчарова-Кожарева за министър-председател и оттеглянето на Димитър Главчев.

Структурата може да остане същата, но персоналът ще се промени изцяло. Промяната на структурата би създала сериозни проблеми, но вече сме свидетели на нови лица в кабинета. Ще бъде интересно да видим дали ще има заявители от предишния кабинет, които са били „квота“ на президента. Ако те продължат в новия кабинет, тогава има какво да се разбере за лоялността им към него.

Според Стойчо Стойчев президентът играе важна роля в съставянето на кабинета, тъй като подписва указа за назначенията. Той може да откаже да подпише указ, ако има неприемливи имена в него.

Президентът трябва да консултира състава на кабинета преди да го оповести. Възможно е той да има своя „квота“ или насоки за някои хора, които вече са работили в предишния кабинет. Ако те останат и в новия кабинет, това показва връзките между президента и тях.

Политологът обяснява, че главната причина за оттеглянето на Димитър Главчев не е натиск, а различно предложение за премиер, което имал президентът. Този фактор може да бъде ключов при формирането на новото правителство.

Цялото интервю със Стойчо Стойчев може да прочетете утре в ДЕБАТИ.