Сподели
Златогор Минчев
На снимката: доц. Златогор Минчев
Златогор Минчев е доцент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител секция „Информационни технологии в сигурността“.
Той е и директор на Съвместния център за обучение, симулации и анализ  към секция „Информационни технологии в сигурността“.
Д-р Минчев е доказан професионалист в сферата на компютърните науки, съчетаващ солиден теоретичен и богат практически опит.
Специализира в областите: изкуствен интелект, кибернетика, роботика, електроника, обработка на биосигнали, киберсигурност, компютърно подпомагани учения, управление на сектора за сигурност, планиране в отбраната и управление при кризи.

 

 

Доц. Минчев, все по-често говорим за навлизането на мобилната мрежа от ново поколение 5G. Може би първо трябва да кажем какво представлява тя и с какво се различава от 4G, до която всеки от нас има достъп?

5G все още е мечта, ние самите също така имаме известни догадки по темата. Най-общо казано интернет на обектите ще влезе в нашата обективна реалност и ще говорим за нещо, което се нарича „тактилен интернет”. Ще можем толкова бързо да комуникираме през мрежата, че да се докосваме един друг.

Това от друга страна ще даде доста голямо развитие на машинната комуникация, т.е. изкуственият интелект ще мине в действие на ниво машинна интеракция. Това за момента по отношение на комуникациите няма много да впечатли потребителите.

Все още Китай са водещи производители. Става дума за скандално нашумялата компания „Хуавей”. За момента в Европа темата стартира около Германия – вчера гледах една публикация. Но доставчиците идват от Китай. Това е геополитическата страна, касаеща икономическото навлизане на китайците в ЕС.

Що се отнася до технологичната страна на нещата, ще имаме възможност доста по-бързо да общуваме, тъй като технологично решението се различава по скорост в сравнение с 4G поне по настоящите прогнози може би 10 до 20 пъти, а може и с времето технологията да еволюира.

Това, което ще имаме възможност да направим по темата, е да създадем едни на първо време доста по-качествени виртуални светове и от друга страна в друг фокус ще имаме възможност тези технологии, които вкарват интернет на обектите в нашето ежедневие, да станат по-полезни за нас.

Как ще се промени животът ни с навлизането на 5G от комуникациите до дейностите, котио извършваме в ежедневието си? Преди няколко дни се появи информация за първата дистанционна мозъчна операция, извършена в Китай…

Темата за телемедицината и обществото на бъдещето, както и дигиталната трансформация са изключително вълнуващи. Едно мога да кажа: смесването на реалността и създаването на една нова среда с 5G доста по-бързо ще стане факт.

За конкретните потребители това ще означава още по-голямо когнитивно претоварване. Ще започнем да правим повече грешки и ефектите за не толкова младото поколение ще бъдат доста по-различни по отношение на това да настигаме технологиите.

Светът ни ще стане по-забързан, от друга страна по-функционален. Ще можем да скъсим разстоянията глобално.

Говорейки си обаче за 5G трябва да сме наясно, че всичко това минава не само на ниво „terestrial” (наземна, бел. ред.) комуникация, а и през сателити, т.е. трафикът малко ще се натовари. Това ще създаде вероятно и по-голяма напрегнатост, особено в градовете, на електромагнитния фон.

От друга стана обаче е важно да кажем, че поради това, че планираните за сега развития са над 5 гигахерца (6 и нагоре), комуникациите ще са по-ниско мощни и съответно ще имаме възможност да намалим фоновото замърсяване по отношение на интензитет, само темпото ще се увеличи.

Като цяло ще се появят нови решения, Ви е споменахте телемедицина. Cloud услугите силно ще се развият по отношение не само на гейминг индустрията, а и на офис комуникациите от изнесено разстояние.

Не на последно място, все по-интелигентни ще стават устройствата – очакваме първите, коли, които стават автономни. Те използват точно тези комуникации за планиране на трафика в реално време в градовете на бъдещето.

От гледна точка на забавлението, по какъв начин ще „влезем в добавената реалност”?

Поне такива са плановете за развитие в гейминг индустрията. Все повече ще можем не само на ниво изображения, а и на допир със специализираните костюми, които бяха показани на технологичното изложение в Лас Вегас тази година през месец януари. Ще можем да докоснем реалността.

Другото много съществено нещо е, че с развитието на машинния интелект ще можем да играем не само помежду си като хора, а ще имаме възможност да участваме и с чисто интелигентни играчи с функции на развит машинен интелект, който в една по-дългосрочна проекция ще изглежда като един развит машинен интелект.

Наистина ще смесим реалността по нов начин. От една страна всички тези иновации са интереси, а от друга страна идеи като Magic Leap ще станат реалност. Те като цяло ще направят нашия свят много по-паралелен – над 12 измерения. Казвам 12, защото една от публикациите за когнитивни изследвания точно коментира, че нашият свят бил 12-измерен. А сега той може би ще стане над 20.

А как ще се отрази това на хората – ще загубим ли връзка с реалността?

По-скоро ще заприличаме на тази игра Ready Player One, а именно ще избягваме от действителността, защото новата ще бъде по-занимателна, по-интересна и там имате нови приятели, нова самоличност.

Ще бъде интересно, а от друга страна и вълнуващо. Доколко обаче ще бъде полезно, само времето ще покаже. Едно е ясно – пост-информационното общество ще ускори значително нашия начин на живот и необходимостта от изграждане на дигитална устойчивост ще стане вече доста по-голямо предизвикателство с въвеждането на 5G технологиите.

Не мога да не Ви попитам как ще изглеждат нещата от гледна точка на сигурността – ще бъдем ли по-уязвими?

Краткият отговор е да, защото всяка нова технология още не можем да знаем къде са пробивите в нея на първа итеарция. От друга страна високите темпове на развитие ще предизвикат необходимост от наша бърза реакция.

Едно е ясно – новите протоколи, които ще бъдат използвани за модулация в 5G технологиите на първо време ще бъдат доста по-уязвими по известните причини – още не е ясно къде са възможностите да се уязвят, още повече що касае безжичните комуникации.

От друга страна наличието на много на брой устройства във времето на Cloud услугите и интернет на обектите ще направи като цяло средата доста по-пренаселена и доста по-неустойчива.

В Теория на кибернетиката има един принцип на Ашби, че всичко по-голямо от 104, а ние отдавна живеем в този аспект, прави системата доста неустойчива и ще имаме едни такива зони на устойчивост в определени теми, в които ще работят хората за определен времеви интервал.

Като цяло ще направим доста по-цветен света, в който живеем. А по-нататък ще въведем и нужните регулации.

Преди малко споменахте китайския гигант „Хуавей” – бяха отправени заплахи от страна на САЩ срещу Германия заради намерението им да изградят 5G мрежата си именно с помощта на Китай и тази компания. Дори се чу, че Вашингтон ще спре да споделя с Берлин конфиденциална информация заради притеснения, че така тя ще попадне в ръцете на китайците. Как ще коментирате този конфликт?

Аз мисля, че тук става въпрос не толкова за стратегически обсъждания по отношение на сигурността. Знаете, Китай е член на Шанхайския договор, а не на Алианса. Тук по-скоро става въпрос за икономическа конкуренция.

Ясно е, че тези нови технологии ще бъдат хит на пазара и точно както гъвкавите дисплеи ще залеят всички потребители, които са готови да инвестират в тях.

За момента 5G технологията все още е на експериментално ниво и по-скоро аз бих казал, че очаквам и други производители на пазара в Европа да излязат, както и на територията на САЩ AT&Tима немалко разработки, които не са обявени в гражданското пространство.

5G вече що касае военните технологии до известна степен е факт и бих могъл да кажа, че аз не се притеснявам от технологичната страна, а по-скоро от геополитическата дискусия, свързана с икономическата ситуация в Европа и в САЩ, където Щатите се опитват да запазят своята водеща роля, а Китай заради нарастващия обем производство и пазари им е до известна степен конкурент.

Т.е. по-скоро тук говорим за икономически войни, а не толкова за реални войни дори от хибриден характер.

Можем ли да прогнозираме от сега кога 5G ще стане реалност?

По прогнози след 2023 г., поне производителите обещават вече да имаме на пазара решения. Кога ще имате следващия 5G телефон? Ами може би догодина ще може да се закупи. И в момента, ако отидете в Китай, можете да го купите, но не можете да го ползвате в ЕС.

Докато обаче тази технология навлезе и започне реално да се ползва, ще трябват поне пет години. Пост-информационното общество силно ускорява процесите, така че може и за три години да бъде факт.

Другото нещо е свързано с въвеждането на независими обекти за наблюдение – както Ccv камери, така и летящи дрончета, които ще бъдат част от 5G средата и ще ни дадат допълнителна информация и функционалности в нашето ежедневие. Аз очаквам до три години да се случат доста интересни неща в комуникационната сфера.

Коментари