доц. Златогор Минчев
Доц. Златогор Минчев
Доц. Златогор Минчев е експерт в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител секция „Информационни технологии в сигурността“.
Той е и директор на Съвместния център за обучение, симулации и анализ  към секция „Информационни технологии в сигурността“.
Д-р Минчев е доказан професионалист в сферата на компютърните науки, съчетаващ солиден теоретичен и богат практически опит.
Специализира в областите: изкуствен интелект, кибернетика, роботика, електроника, обработка на биосигнали, киберсигурност, компютърно подпомагани учения, управление на сектора за сигурност, планиране в отбраната и управление при кризи.

 

 

Доц. Минчев, какви са новите технологии, които очакваме да бъдат развити през 2019 г.?

Това е малко сложен въпрос, защото най-видно ще стане през януари на технологичното изложение в Лас Вегас. Можем малко да открехнем вратичката по отношение на това, че социалните мрежи и виртуалната реалност ще се смесят.

Виждате сега новите решения на Oculus позволяват този видео стрийминг, който можем да записваме сега и да стриймваме в реално време в социалните мрежи като Фейсбук да бъде 3D. Така все повече ще се потапяме от една страна, а това ще направи и по-достъпни компютърните игри.

Другото, което трябва да споменем, е изкуственият интелект, който все повече ще отива към мобилните платформи. Можем да обобщим, че облачните технологии и интернет на обектите ще се обединят и с помощта на машинни обучения и донякъде изкуствен интелект (защото „изкуствен интелект” е все още общо понятие, докато machine-learning е нещо по-частно и по-постижимо) ще направят нашия свят по-интелигентен.

Доколко той ще бъде по-сигурен, това е малко дискусионен въпрос, защото новите устройства, които стават все по-минитюаризирани и представляват част от нашето ежедневие (не един или двама души у нас следят своите биометрични параметри като сърдечен ритъм, колко крачки са изминали, дали се въртят докато спят), а тези биометрики ни правят малко или много уязвими от гледна точка на нашето профилиране, защото всичко отива в облака, не е ясно доколко е лично. Неслучайно Google+ обяви, че по-рано ще затворят социалната мрежа заради този теч.

Освен всичко друго трябва да кажем, че социалните мрежи ще станат и по-интелигентни в контекста на това, че предстоят избори. Понятия от типа на Digital Wildfires, което е по-общото от Fake news, ще станат факт. Очакваме и подобен тип развитие, което обаче да не е само на ниво синтезиране на глас и синтезиране на бот-чатове, а и чисто видео изображения, които биха оказали ефект върху известни политици. Те разбира се, са продукт на гейминг индустрията.

Споменахте, че социалните мрежи и виртуалната реалност ще се слеят, но през 2018 г. във връзка със скандалите с изтичане на лични данни като че ли се забелязва едно намаляване на доверието в социалните мрежи. Очаквате ли тази тенденция да се задълбочи?

Това, което очаквам, е да се появят нови играчи на пазара, зад които ще останат старите, защото аз не си представям компания като Google да закрие социалната си мрежа и да остане без това портфолио.

Разбира се, скандали най-вече като „Кеймбридж Аналитика” много неприятно повлияха на Фейсбук. Това забави решението, свързано с виртуалната реалност.

Другото, което очаквам е неща, свързани с гейминг индустрията повече да пробият. Появяват се нови игрови конзоли, които все повече ни правят част от виртуалната реалност. Това смесване обаче не е ясно доколко е добро, защото вече минава и на ниво мобилни телефони. Всеки вече има мобилен телефон, и то интелигентен, което ще ни направи включени в смесената дигитална реалност.

Тук ще се позволя да споделя и нещо, свързано с електроните пари. Всички помним истерията миналата година около биткойните, но сега вече не се тиражира толкова много, че бяха паднали с 40% в един момент. Точно тази валута се води електронното злато.

Това, което очаквам през следващата година, е блокчейн технологията отново да се развие и да придобие по-голяма популярност във връзка с настъпващата икономическа стагнация, хайде да не казваме криза. Това е неминуемо.

Другото, което мога да споделя е, че тези сензорни системи, за които говорим, ще бъдат оформени в едни мрежи. Те ще започнат с помощта на примитивен изкуствен интелект да мислят и да взимат решения. Вашият дом с помощта на Вашия мобилен телефон ще може да Ви подсказва за задачите, които сте забравили и неща, свързани с ежедневието като зареждане на хладилника също ще бъдат в светлината на прожекторите.

Ще дойде ли моментът, в който изкуственият интелект ще започне да измества хората и какво ще се случи с хората тогава?

Това вече е в сферата на бъдещето. Ние работим по една книга по темата – изследване до 2030 г. Сингулярността като популярно решение в темата за изкуствения интелект задминава естествения, или прочутият Тюрингов тест. Може и един ден да ни задмине, но не и във всички области.

В момента ситуацията е такава, че за определени неща изкуственият интелект ни подсказва, помага ни, но да говорим за роботи, които стават по-умни и управляват света, е все още фикция.

Ние правихме едно изследване върху Society 5.0 (Общество 5.0), т. е обществото на бъдещето, където изкуственият интелект има една друга роля, а именно да изпълнява неприятните неща. Може би след Общество 5.0 този факт ще се случи, защото хората ще станат по-мързеливи и роботите, ставайки по-функционални, ще заемат лидерска роля. Това може би ще стане след около 50 години. Засега все още не.

А какво ще се случи тогава с хората?

Според мен ще се разбунтуват и ще осъзнаят, че са сбъркали и мързелът и удобството, надделявайки над реалността, са оридобили прекалено големи мащаби.

От друга страна в тази тема мога да вмъкна едно понятие – „полиархия”. Говорим си за всички тези мобилни технологии и решения, които дават възможност на гражданското общество примерно, виждайки някаква нередност, да публикува снимка, да публикува видео от събитието и това по никакъв начин не променя нещата ръководно, но дава възможност да се виждат тези неща.

В този контекст, говорейки за изкуствен интелект, може би в бъдеще той точно това ще прави – ще взима решение кои от вашите неща, които сега ви подсказва мобилният ви телефон да публикува, за да ви прави по-популярни.

Как стои въпросът с т. нар. „умни градове” какво представляват те и може ли да има такова нещо в България?

В България smart градовете на ниво примерно София и Бургас се развиват много активно по отношение на паркирането, има такива приложения вече. Другото, което обаче ние  не няма скоро да въведем, е в един офис да се вижда публично кой кога идва на работа. Това е в кръга на шегата, разбира се. Това е и предмет на работа все още.

Интелигентните градове на бъдещето са нещото, което ще ни даде по-чист въздух. От друга страна ще ни направи все по-живеещи в градовете. Може би в провинцията ще живеят роботи и те ще произвеждат.

Градовете на бъдещето ще сменят и нашите професии. Това е нещо, което не се коментира, но Световният форум в Давос обърна внимание на това. Неотдаван излезе техен доклад за това какво ще правят хората в бъдещето. Ами ще си сменят професиите и креативността, която човешкият фактор и емоциите все още притежават о все още са недостъпни за машините и изкуствения интелект, ще навлязат в нашата всекидневна среда.

Като че ли технологиите все повече работят с нашите лични данни – и биометрични, и всякакъв друг вид. Ще можем ли да ги защитаваме в бъдеще?

Да ви „успокоя” – ще има още скандали и течове на информация. Наскоро във веригата „Мариот” стана голям скандал, защото се оказа, че в тази скъпа хотелска верига Wi-Fi системата не е много скъпа и не е защитена. Така някои хора лесно получават достъп до вашите акредитиви, които са на мобилен телефон или на лаптоп.

Как стоят нещата? Ние даже миналата година правихме такива модели по темата в опит с юристите да направим някакво съвместно предвиждане. Освен регулация, трябва да въведем и култура на ползване. Няма как да очакваме регулацията да ни реши проблемите.

Ако ползвате примерно някакъв вид електронно заплащане, ваша грижа е да го защитавате на вашия телефон, което означава, че ще се увеличат инвестициите в сферата на киберсигурността дори на ниво потребители. Трябва да си имате електронен портфейл и той да е добре защитен на вашия мобилен телефон.

По отношение на тенденциите – аз очаквам частният сектор да се саморегулира, защото за момента регулации като GDPR, които не са толкова страшни, обаче помните дискусиите и направо скандалните протести около ACTA и PIPA, все повече набират инерция заради Закона за авторското право.

От една страна си говорим за свободна мултимедийна информация в Youtube и във Фейсбук, а от друга страна много често се случва така, че опитвате да отворите клип и той ви казва, че поради дискусии около авторските права е свален от свободното пространство.

Аз очаквам около тази тема нещата да се завъртят в негативен план, най-вече защото потребителите като такива искат свободна информация, но заради икономическата ситуация, която е най-вече в Европа и в света, свързана със стагнацията, която очакваме, ще се засилят и мерките за авторските права.

Как стоят нещата с „баланса на силите” в технологиите – все още Китай ли е първенецът в тяхното развитие и разработване и можем ли да кажем, че се води някакъв вид технологична война?

Да, технологична война има, но не между Китай и Европа, а между Китай и Япония – двете сили, които правят най-големи иновации в тази насока. Китайците печелят с тяхната масовост и скорост на производството, докато в Япония повече дефинират концепции и се развиват.

Къде сме ние в цялата работа? Ние сме в частта на създаване на софтуерни решения, в частта на тяхното имплементиране. България също има някои иновативни идеи в тази насока, които виждат бял свят. Неслучайно решения като „Империя” са чисто български продукт, защото не само че цената на ИТ труда тук не е толкова висока, от друга страна нашите иноватори, дизайнери са едни от водещите по света

Chaos Group използва български решения, а това е една от компаниите в света, които спечели „Оскар” за ефекти.

Ще продължи тази конкуренция, най-вече защото това е и борба за пазари. Когато човек говори за глобалния свят, трябва да сме наясно, че няма един производител. Виждате сега Microsoft малко или много се отдръпна от пазара поради ситуацията, която променя портфолиото. Windows все още е най-масовата система, но има все повече бъгове. Очакваме интересни неща в тази сфера да видим обаче доколко те ще бъдат приети от потребителите.