Начало Новини Доставчикът на храна "Диливъри хиро" може да бъде глобен от ЕС с...

Доставчикът на храна "Диливъри хиро" може да бъде глобен от ЕС с над 400 милиона евро за предполагаеми антиконкурентни практики

34
Доставчикът на храна "Диливъри хиро" може да бъде глобен от ЕС с над 400 милиона евро за предполагаеми антиконкурентни практики

Германската онлайн компания за доставка на храна „Диливъри хиро“ (Delivery Hero) може да бъде глобена от Европейската комисия с над 400 милиона евро (433 милиона долара) за предполагаеми антиконкурентни практики, в това число споразумения за разпределение на пазара, обмен на чувствителна търговска информация и споразумения за антипазарно ограничаване на наемането на служители. Това съобщи в писмено изявление „Диливъри хиро“, предаде ДПА.

След съобщението, че компанията може да бъде изправена пред санкция от ЕС, акциите на „Диливъри хиро“ се сринаха с цели 17 процента, след което обаче възстановиха част от загубите и към 17:15 часа бълг. време бяха надолу с 3,4 на сто спрямо нивото на затваряне в петъчната търговия.

Евентуалното налагане на глобата подтикна компанията да увеличи значително заделените провизии от 186 милиона евро.

Решението за увеличените провизии последва инспекции на Европейската комисия през юли 2022 г. и ноември 2023 г. и се основава на „скорошни неофициални ангажименти с Европейската комисия и последващ подробен анализ“, посочват от „Диливъри хиро“.