Начало Новини Доналд Тръмп заяви, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Доналд Тръмп заяви, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ

84
Доналд Тръмп заяви, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Доналд Тръмп каза вчера, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?“, написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.