Начало Водещи Доклад на „Фрийдъм Хаус“: България е свободна държава

Доклад на „Фрийдъм Хаус“: България е свободна държава

74
България знаме, флаг

България е оценена като свободна държава в доклада за правата и свободите по света на „Фрийдъм Хаус“, събирайки 78 от 100 възможни точки.

Общият брой точки, които може да получи една държава, е 100. От тях 60 се определят на база гражданските права, а 40 – на политическите права. България получава съответно 32 и 46 точки. В сравнение с 2023 г., когато страната има 79 точки, зашеметление отчита спад с една точка, напомня БТА.

Съседите Гърция и Румъния превъзхождат България, с 85 и 83 точки съответно. Сърбия и Република Северна Македония с 57 и 67 точки се определят като частично свободни от „Фрийдъм Хаус“, а Турция с 33 точки – като несвободна.

В Европейския съюз, Унгария е на последно място с 65 точки – 24 за политически права и 41 за граждански права. Полша има 80 точки.

Русия е оценена като „несвободна“ със 13 от 100 точки (4 за политически права и 9 за граждански свободи).

Украйна получава 49 точки и се описва като „частично свободна“ – 21 точки са за политически права и 28 – за граждански свободи.

Частта за България в целия доклад „Свободата в света 2024“ все още не е публикувана от „Фрийдъм Хаус“, но организацията обещава, че ще бъде публикувана веднага, след като стане достъпна.

предишна статияДенков пред НС: Докато съм премиер изпращане на български войници в Украйна няма да има
следваща статияКирил Петков: Няма смисъл да дават документа в деня на оставката. ГЕРБ целят да бавят нещата до последния момент