Начало Анализ „Дойче веле”: Социалните мрежи знаят повече за Вас, отколкото предполагате

„Дойче веле”: Социалните мрежи знаят повече за Вас, отколкото предполагате

1777
социалните мрежи

Един от най-добрите програмисти на „Фейсбук” Джеф Хамербахер навремето каза, че най-добрите мозъци от неговото поколение, се опитват единствено да примамят хората  към рекламите във Фейсбук.

Той дори нарече това развитие „трагично”.

Със сигурност сте забелязали, че щом отворите някои браузър, моментално изскачат оферти за застраховка живот, спорт или почивка, пише „Дойче веле”.

„АНГЕЛИТЕ НА GOOGLE”

Технологичният гигант Google предлага повече от 70 различни продукта, сред които Google-браузър, Google-поща, Google-търсачка, Google-преводач, системата Андроид и т.н.

Почти всеки от тези продукти събира информация за потребителите. Как става това?

Ако предположим, че използвате интернет браузъра на „Гугъл” – Google Chrome и сте влезли в сайта на някой онлайн магазин, избрали сте си език, на който да ви изписва сайта, посочили сте града, в който живеете, и сте избрали търсения от Вас продукт, например сокоизстисквачка.

След това се случва следното: сайтът предава на браузъра чрез т.нар. „бисквитки” информация за вашите предпочитания, например:

Николай от София иска да пие прясно изстискан плодов сок.

Информацията се съхранява на хиляди сървъри в Оклахома.

След като знае от какво се интересувате, Google „продава” тази информация на рекламодатели. Защото е твърде възможно Николай да проявява интерес също и към здравословно хранене или към нови кухненски електроуреди.

След това Youtube, който също е част от империята Google, започва да Ви бомбардира с реклами на тема спорт и здравословно хранене и да Ви препоръчва да си купите нещо – например тостер на ниска цена.

И всичко това става само въз основа на информацията, която сте подали чрез една-единствена ключова дума, въведена в търсачката.

Освен това Google събира информация и за компютърното Ви устройство, за операционната му система и интернет-връзка.

Търсачката регистрира всяко едно действие, независимо дали слушате музика, търсите адрес или си проверявате пощата.

Google регистрира и всяко Ваше действие – дали слушате музика, търсите адреси, гледате карти и т.н.

FACEBOOK ЗНАЕ ВСИЧКО

Другият голям събирач на информация е любимата ни социална мрежа „Фейсбук”. И тук ключът е в „бисквитките”, за които между другото се съгласявате при посещението на всяка нова страница.

Ако харесате или споделите нещо, „Фейсбук” веднага регистрира посещението Ви, дори и да сте излезли от социалната мрежа.

Facebook обаче не се дава лесно и се стреми да Ви задържи максимално дълго в мрежата си и използва за това „хватки“ като бутона „харесвам“, посещения на други сайтове, лични данни и информация за приятели.

Например, в социалната мрежа имате списък с приятели, следователно Facebook знае, че скоро баба Ви от Самоков има рожден ден.

Няколко дни преди събитието започват масирано да Ви бомбардират с реклами на фирми, които доставят цветя по домовете. А ако сте решили да отидете на парти по случай Хелоуин (31 октомври), и сте се информирали в мрежата къде можете да празнувате, гответе се за реклами на карнавални костюми за Хелоуин.

Между другото, Фейсбук купи платформата за кратки съобщения WhatsApp през 2014 година, при положение, че си има собствен Месинджър.

Как точно приложението носи печалба на собственика си е неясно, тъй като то остава безплатно и не излъчва реклама.

Но би трябвало да ни алармира това, че приложението има достъп до камерата и микрофона на устройството (същото важи впрочем за Фейсбук и Google) и обменя данни с компанията-майка.

И В РУСИЯ Е СЪЩОТО

Руският програмист Владислав Велюга е проверил какво знае руската социална мрежа „Вконтакте“ за своите потребители.

Оказало се, че тя събира не по-малко данни за тях.

Дори по-лошо: руската мрежа съхранява данни не само за интернет-връзката, ползваните приложения, местоположението и всички действия в социалната мрежа, но също така и информация за съответния интернет-доставчик, номера на телефона, серийния номер на SIM-картата, електронните адреси и идентификационния номер (id) в социалната мрежа.

На практика това означава, че всяко действие в социалната мрежа лесно може да бъде свързано с притежателя на съответната SIM-карта. Велюга е провел експеримента си с операционната система Андроид.

Каква информация се събира за Вас зависи от това как ще влезете в социалната мрежа – с протокол за шифрована комуникация в компютърната мрежа („https“) или със незащитен протокол („http“). В първия случай интернет-доставчикът вижда само това, че сте в мрежата, но не и какво правите в нея – дали четете нещо, гледате видео и т.н. Ако обаче влезете на сайта с протокол „http“, тогава доставчикът знае всичко, което вършите в мрежата. Поради тази причина много хора предпочитат да пазаруват в интернет със защитения протокол „https“.

Интернет-доставчикът не съхранява самите файлове, а записва само информациите за отделните действия на дадения потребител.

В Русия законът задължава доставчиците да съхраняват тези информации в продължение на 3 години.