Грузинският „мафиотски бос“ Шедели З. чакаше подарък за Нова година от Карлсруе, но напразно – в края на 2019 г. Федералният върховен съд на Германия отхвърли жалбата му срещу присъда на съда в Долна Саксония, според която. трябва да прекара три години и половина зад решетките за организиране на престъпната общност и измами. Неговите съучастници – чеченски, арменски, казахски, както и имигранти от Чехия и Турция, също са осъдени на различни срокове затвор.

Отказът за удовлетворяване на обжалването бе краят на рекорден процес в Люнебург (Долна Саксония) по случая с така наречената „руска мафия“. Съдебният процес продължи почти 196 дни, присъдите бяха постановени в края на 2017 година. Процесът влезе в историята на съда в Люнебург като най-дългият и скъп – повече от 1,4 милиона евро бяха похарчени само за преводачи, а в заседателната зала между подсъдимите и местата за публиката беше монтирано бронирано стъкло.

Присъдата на съда в Люнебург срещу Шедели З. и неговите съучастници, с която разполага руската редакция на Дойче веле, заема над 100 страници и това е в съкратена форма. На места текстът се чете като историческо и криминологично изследване на съветските и постсъветските престъпни традиции, с подробни обяснения на понятията от подземния живот , както и правилата, приети в престъпната среда в постсъветското пространство.

За да изясни методите на работа на рускоезичните престъпни групи, съдът привлече трима експерти – от Германия, Великобритания и САЩ. Разходите по процеса няколко пъти надвишават размера на щетите, причинени от престъпна група (около 450 хиляди евро).

Хановерски приятел на дядо Хасан

Лидерът на групата, 58-годишният Шедели З., е гражданин на Русия от грузински произход. Той бил познат с друг известен мафиотски бос – Аслан Усоян (дядо Хасан), който беше застрелян в Москва през януари 2013 г. Престъпната банда, оперираща чрез куха фирма в Хановер, в продължение на най-малко пет години спечелила с измами близо половин милион евро – участниците й поръчали стоки на изпрлащане на вноски, не плащали сметки и веднага продавали получените стоки. Техните жертви бяха дузина компании – от продавачи на айфони до доставчици на едро на плодове и зеленчуци.

Престъпниците се отличаваха с безпрецедентна дързост по европейските стандарти – малцина в Германия някога биха се сетили да звъннат на швейцарски доставчик на зеленчуци на едро с молба да изпратят 12 камиона лук без предварително заплащане. Преди това обаче злосторниците плащат за първите два камиона, за да създадат впечатление, че са сериозни предприемачи.

В резултат на това швейцарците изпратили в Германия лимони, портокали и лук за общо 130 хиляди евро – но нито една от издадените от тях фактури така и не беше платена. Измаменият бизнесмен пристигнал в Хановер и намерил изоставен офис на посочения адрес. Загубите му били компенсирани от застрахователна компания.

Бившият СССР като школа на престъпния живот: връзки и жестокост

„Хората от бившия СССР имат определен набор от качества, които помагат да се установят в престъпния свят“, заяви Бенямин Ендро, говорител на берлинския клон на германския полицейски профсъюз.

Първо, става въпрос за отношения в различни области, които могат да бъдат полезни при незаконни дейности – от кражба с взлом до пране на незаконни доходи и възможност за получаване на огнестрелно оръжие.

Второто полезно качество е опитът от военните операции, който може да бъде полезен в момента, когато започват конфликти с други групи за сфери на влияние. „Тук виждаме особено много престъпници от бившия СССР, които се отличават с особена жестокост“, продължава Ендро.

Второ място след арабските кланове, но има много неясни неща

В годишния доклад на Федералната служба за наказателни дела рускоезичните престъпни групи бяха поставени на „почетното” второ място веднага след арабско-турските кланове. Въпреки това Беняамин Ендро от полицейския профсъюз обръща внимание на факта, че говорим за броя на образуваните наказателни дела, тоест за престъпленията, станали известни на полицията. „Професионалистите в организираната престъпност действат по такъв начин, че да не попадат в полезрението. Така че истинският обхват на престъпленията е много по-голям“, заявява той.

Сферата на дейност на организираната престъпност е преди всичко там, където можете да спечелите колкото се може повече пари бързо и с минимални разходи, посочва Ендро. Това е нелегалната търговия с оръжие, „защита“, търговия с наркотици, а напоследък и престъпления, свързани с антики. Арабските кланове също са заети във всички тези области. В областта на наркотрафика обаче групите от бившия СССР напоследък се активизират все повече поради своята жестокост.

Това неизбежно води до конфликт, добавя Ендро: „Там, където има висока печалба, има висока конкуренция.“ И въпреки че в престъпния свят има достатъчно място за всички, „апетитът идва с яденето“. В резултат на това се стига до открити конфликти, особено в Берлин, а изясняването на отношенията понякога е придружено от стрелба. Една от горещите точки е районът в близост до метростанция „Котбусер Тор“ в района Кройцберг. За правото да контролират уличната търговия тук в конфликт са арабски кланове и хора от Северен Кавказ.

Хората, родом от СССР, не парадират с престъпни доходи

„За разлика от членовете на арабските кланове, имигрантите от бившия СССР са по-склонни да следват неписания етикет и, ако е възможно, се опитват да не се набиват в очите на органите на реда. Ето защо в Берлин е изключително рядко да се видят хора, родом от СССР, които да се движат из града в луксозни коли, докато официално живеят с обезщетения за безработица “, казва Ендро.

В проучване на организираната престъпност, публикувано в списанието за служебно ползване „Криминална полиция“, клановата престъпност е най-актуалната тема на политиката за сигурност в Германия. Това явление се наблюдава предимно в Берлин, пристанище Бремен и гъсто населената Рурска област.

Няколко дни след новината за отхвърлянето на жалбата на Шедели З., берлинската полиция публикува свежи данни за степента на организираната престъпност в германската столица. По данни за 2018 г. в Берлин са открити 59 наказателни дела, по които са задържани 462 заподозрени, две трети от които са чужденци. Чеченските престъпни групи, участващи в продажбата на оръжие и наркотици, прането на пари и изнудванията, бяха посочени като едни от най-опасните в доклада.

Дясната ръка на грузинския „мафиотски бос“ Шедели З. също беше чеченец – бивш парашутист и участник във военните действия в Кавказ на страната на сепаратистите. Неговата жалба срещу присъдата също беше отхвърлена.

предишна статияЙордан Божилов: Трябва да влагаме приоритетно в нова бойна техника, вместо в поддръжката на остарялата
следваща статияФинансите на Хари и Меган: с какви пари живеят и какво ще се промени