мигранти

Колкото и българи и румънци да емигрират в Германия, няма да успеят да задоволят огромната нужда от работна ръка в страната. Тя спешно се нуждае от нови мигранти. Прогнозата: до 2040 всеки трети в Германия ще е чужденец.

До 2040 година всеки трети жител на Германия ще бъде мигрант или човек от чуждестранен произход, гласи прогнозата на федералния Институт за проучване на трудовия пазар и професиите IAB. В големите градове делът на мигрантите ще достига дори до 70%.

Херберт Брюкер, който ръководи отдел „Миграция“ към IAB, казва пред вестник „Ди Велт“, че за да бъдат задоволени потребностите на трудовия пазар, в бъдеще Германия трябва да отвори врати за хора от много различни страни. Той припомня, че в момента една четвърт от жителите на Германия са от миграционен произход. Тенденцията е възходяща, което личи в градове като Франкфурт: там всеки втори е от чуждестранен произход. А в столицата Берлин – всеки трети. Според проучване на Института на германската икономика, в Германия мигрантите се разпределят неравномерно между големите и по-малките градове и между регионите с по-силна и с по-слаба икономика.

През 2018 година населението на Германия е нараснало с 400 000 души. От гражданите на ЕС най-многобройни са новопристигащите от България, Хърватия и Румъния. А колко германци и чужденци са напуснали страната? (16.07.2019)

Германците няма да станат малцинство

Херберт Брюкер предупреждава, че има опасност да възникне „фалшива картина“, според която в бъдеще германците ще станат малцинство, а преселниците – мнозинство. Истината е, че германците ще си останат най-многочислената група в страната – и ще са много повече от мигрантите. Брюкер припомня, че самите мигранти не са някаква хомогенна група: мнозинството са християни, има мюсюлмани и будисти, една част имат висше образование, други упражняват неквалифициран труд.

Според IAB, до 2060 година Германия ще трябва да приема 400 000 мигранти годишно (нето), ако не иска икономиката ѝ да се свие заради недостига на работа ръка, предизвикан главно от застаряването на населението.

Брюкер твърди, че – освен всичко друго – Германия ще се конкурира с други страни за тази ценна работна ръка. От държави-членки на ЕС в Германия пристигат все по-малко хора. Брюкер изрично посочва, че потенциалът на държави като България и Румъния да захранват трудовия пазар в Германия на практика вече е изчерпан. Същото важи и за Испания и Португалия. Ето защо Германия трябва да се отваря за мигранти от други страни – например съседите на ЕС, страните от Западните Балкани и Украйна.

38% от бежанците имат работа

Директорът на IAB Бернд Фитценбергер очаква, че и през 2020 нуждата от работна ръка ще остане висока – независимо, че пристигащите в страната мигранти са повече от хората, които я напускат. „Но броят на пристигащите навярно ще спадне, защото наши съседни страни вече преодоляха кризата и хората се връщат в родината си“, каза Фитценбергер пред „Велт ам Зонтаг“. Той пояснява още, че интеграцията на бежанците, пристигнали в Германия след 2015 година, върви добре. Според последните проучвания на IAB от юли, 38% от тях вече имат работа.

[tcm id=“1″]