Начало Водещи „Дойче веле“: Германия е спечелила милиарди от гръцката криза

„Дойче веле“: Германия е спечелила милиарди от гръцката криза

1752
Гърция, Германия

Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит. Но и спасителите ѝ извлякоха ползи: от 2010 година насам Германия е спечелила близо 3 милиарда евро от помощите за Гърция. Ето числата:

Германия очевидно извлича огромни ползи от милиардните помощи за Гърция: от 2010 година насам в германския бюджет са се влели общо 2,9 милиарда евро печалби от лихви. Това става ясно от отговор на федералното правителство на запитване на Зелените.

Германия от години налива пари в каца без дъно. Тя излъга своите граждани, спасявайки банките. Нима трябва да дава още кредити за банкрутирала Гърция, пита бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис. (14.06.2018)

Откъде идват тези близо 3 милиарда?

Ето и конкретните числа: германският бюджет е спечелил най-много от покупките на гръцки държавни облигации в рамките на програмата „Securities Market Programme“ (SMP). Печалбите от покупката на облигации, натрупани до 2017 година в германската Бундесбанк, възлизат на 3,4 милиарда евро. Само през 2013 и 2014 година печалбите са били преведени на европейския спасителен фонд ESM и на самата Гърция. Така под черта остава чиста печалба в размер на 2,5 милиарда евро. Към тази сума се прибавят 400 милиона евро печалби от лихви по кредит на държавната банка за възстановяване и развитие KfW.

„Противно на всички разпространявани митове, Германия очевидно е извлякла огромни ползи от гръцката криза“, казва в тази връзка германският политик от партията на Зелените Свен-Кристиан Киндлер. Не е нормално германското правителство да санира държавния бюджет с печалби, натрупани покрай кризата в Гърция, добавя експертът по бюджетните въпроси.

От 2010 година насам Гърция е зависима от финансовата подкрепа на МВФ и на европейските си партньори. В замяна на по-евтини кредити в размер на близо 274 милиарда евро страната се задължи да въведе строги мерки за икономии и да проведе структурни реформи. По данни на ЕК, само през последните три години в Гърция са били осъществени 450 такива мерки.

Край на помощите

Срокът на сегашната помощна програма в размер на 86 милиарда евро изтича на 20 август, а днес (21 юни) финансовите министри от еврозоната договарят условията за окончателно прекратяване на помощите.

Междувременно Гърция отново отбелязва стопански прираст и дори бюджетен излишък. Ако изключим, естествено, обслужването на дълговете. Въпреки това икономическото положение е всичко друго, но не и розово: всеки пети грък е безработен, а държавните дългове представляват около 180 процента от БВП.