Великобритания

Емилия Милчева

В България вече наистина „яко се мре“, а Борисов не спира да се хвали какво благоденствие цари в управляваната от него държава. Но фактите са си факти.

Високата смъртност не е нещо, с което една държава може да се гордее. Но за България е статистически факт от години. Както са факт бедността и ниският стандарт на живот. В края на февруари, точно две седмици преди парламентът да обяви извънредно положение заради пандемията от Ковид-19, станаха известни данни на Световната здравна организация, според които България е страната с най-висока смъртност – 15,4 на 1000 души население. Болестите на сърдечно-съдовата система и онкологичните заболявания са виновниците за над 80% от тази смъртност. Когато въпросните данни на СЗО бяха оповестени, в България все още нямаше официално регистриран случай на починал от коронавирус.

Колко хора умират в България?

Близо 9 месеца по-късно този факт беше използван от депутата от ГЕРБ Тома Биков в опит да извини някак си високата смъртност от Ковид-19. В ефира на „Нова телевизия“ той заяви, че България е била на първо място по смъртност и преди пандемията.

“АКО ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ ЗА СМЪРТНОСТТА, ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖИМ, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ПО-НИСЪК ЗДРАВЕН СТАТУС ПО РЕДИЦА ПРИЧИНИ. ОТ НЕЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ДО ЛИПСА НА ПРОФИЛАКТИКА”, КАЗА БИКОВ.

Разбираемо за депутат от управляващото мнозинство, в “редицата причини” е пропусната една – управлението на Ковид-кризата в България.

Какво показва публичната база данни на Националния статистически институт (НСИ) за умиранията в България? Една от графиките (от НСИ правят уговорката, че данните за 2020 са предварителни) илюстрира прираста на починалите през 2020 година спрямо средния брой на умрелите през периода 2015-2019. Ако от началото на годината до юни през повечето седмици се отчита дори намаление на починалите спрямо средното ниво за периода 2015-2019, от юли започва траен растеж, който стремително се покачва през есента. Негативната тенденция ясно се очертава още през октомври, когато броят на починалите достига 11 085 спрямо 9526 за 2019 година. И ако през август починалите са 7720 – малко повече от август 2019, само за първите две седмици на ноември смъртните случаи са 7040. Това е увеличение с над 40% спрямо същия период на миналия ноември, когато броят им е бил 4154.

Изглежда, че статистическите данни за смъртността не са впечатлили особено управляващите, които изчакаха цяло лято и почти цялата есен, преди да въведат някакви мерки от 21 ноември. Вероятно и това нямаше да направят, ако не се бяха появили заглавия като “България първа по смъртност от Ковид-19 в Европа”. Заглавия, които нанасят имиджови щети по властта на един премиер, който поне два пъти седмично се хвали какво благоденствие цари в управляваната от него държава. Изминалият уикенд също беше оползотворен. В събота във велинградското село Биркова Бойко Борисов обърна внимание на тълпите, пазарували в моловете в петък вечерта, и заяви, че “първи ще излезем от кризата”. А в неделя от Пловдив, отново на вълните на радостта, заключи, че икономиката работи и нищо не се е променило.

С гръб към фактите, с лице към камерата

Игнорирайки данните за починалите, Борисов се хвали как “лятото, когато другите затваряха, ние отворихме цялата икономика”. И обещава разхлабване след “две-три седмици”, през които “да се пазим, да носим маски и да спазваме дистанция”. Снема от себе си отговорността за локдауна с думите:

“ОПИТВАМЕ СЕ ДА НЕ СЪЗДАВАМЕ ПАНИКА, НО ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ВЕЗНАТА СТОЯТ ДОКТОРИТЕ. КАЗВАТ МИ – НАТИСКЪТ Е ОГРОМЕН, ДАЙ ЗА ДВЕ-ТРИ СЕДМИЦИ ДА ГО НАМАЛИМ”.

Откакто през 2012 сбърка, хвалейки се, че за три години управление на ГЕРБ продължителността на живота в България се е вдигнала средно с една година, Борисов залага само на реклама от типа “око да види, ръка да пипне”. Багери, работници. Пътища, работници. Заводи, работници. Газопроводи, работници.

Дал е гръб на фактите, които десетилетието на ГЕРБ така и не успя да промени към по-добро. Защото освен с най-висока смъртност, България е и страната с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС.

Защо в държава, в която язовирите са пълни, рейтингите – вдигнати, заводите – безчет, а хората излизат с пълни ръце от моловете, така „яко се мре“? На това Борисов му вика заяждане.

Текст: „Дойче веле“.

[tcm id=“1″]

предишна статия„Дойче веле“: Кои са грешките при испанския грип и може ли да се повторят при пандемията от COVID-19?
следваща статияСтуден ден, минус 11 сутринта