Начало Водещи Договорът с „Боташ“ отива в европрокуратурата, страната плаща милиарди без да получава...

Договорът с „Боташ“ отива в европрокуратурата, страната плаща милиарди без да получава нищо

39
природен газ

След подписването на 13-годишно споразумение между „Булгаргаз“ и турския държавен газов оператор „Боташ“ от служебното правителство на президента Румен Радев се появиха съмнения, че се търси нов път за руския природен газ през Турция.

Година след подписаното споразумение днес наяве излизат нови подробности около договора, които вероятно ще бъдат обект на проверка от европрокуратурата.

„БСП за България“ обявиха пред журналисти в парламента в петък, че договорът ще бъде изпратен на българската и европейската прокуратура. Причината са клаузи от това споразумение, според които страната ни трябва да плаща транзитни такси, но в същото време не получава газ.

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов, който е и член на временната комисия, занимаваща се с договора с „Боташ“, обясни, че по този договор не е правен финансов анализ, което било задължително в такива случаи.

Той посочи, че в договора е записано, че България трябва да плаща по 500 000 долара на ден, независимо дали взема газ от Турция.

Договорът с „Боташ“: Всеки ден енергетиката плаща $500 хил. за капацитет, който не ползва

„Ние в момента не вземаме нищо от „Боташ“, защото договорът е подписан за 1,850 млрд. кубични метра, но освен този договор ние имаме и с Гърция за още 1 млрд., както и азерски газ за още 1 млрд., или сумарно за 3,850 млрд. кубични метра, но в България ползваме около 2 600 000 – 2 800 000 годишно. 1 200 000 остават отгоре, но тези такси за пренос се плащат“, обясни червеният депутат.

По думите му по таксата за пренос по договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е 9,10 долара, докато в Гърция е 4,50 евро или два пъти по-висока такса за пренос.

Той допълни, че в договора е записано още, че от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания.

Няма да ползваме само преноса, а Турция реално ще бъде доставчик“, коментира Гуцанов.

Той информира, че Европейската комисия (ЕК) вече е сезирана, но не заради действията на ПГ на „БСП за България“, а заради нарушенията в договора.

Според Драгомир Стойнев от БСП този договор е на вниманието на Европейската комисия.

Този договор е един хаос и е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ)“, коментира той, цитиран от БТА, и допълни, че БЕХ дори не е бил информиран за този договор.

„Не разбираме как така ние купуваме втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Самото превъртане, препродаване – това са такси и комисионни, които ще бъдат плащани от българските граждани, защото този газ, който от танкера отива на турска територия, според договора, той не е български“, коментира Стойнев.

Според него не е ясно как са определяни цените по този договор.

„Виждаме сега, че този газ е изключително неконкурентен и той ни е в излишък, само че пак си плащаме за него на турската страна“, обясни Стойнев, според когото това трябва да се разследва.

Не е имало нужда служебен министър да предприема каквито и да било стъпки и да задължава българските граждани за 13 години напред“, заяви депутатът.

Той уточни, че това се посочва и в доклада на временната комисия. Стойнев посочи, че освен това в този договор няма клауза за прекратяване от българска страна, а само от турска.

„За да се развали този договор, цената, която трябва ние да платим като българска страна, е 2,177 млрд. долара“, уточни Борислав Гуцанов.

Той добави, че парламентарната група на „БСП за България“ ще иска смяна на цялото ръководство на „Булгаргаз“.

Освен това парламентарната група ще настоява новото ръководство на българския обществен доставчик да проведе разговори с турската компания за „нормализиране“ на всички тези условия по договора.

Обвинения в НС заради отпадане на доклада за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Когато България трябва да плаща по наказателна процедура, има така наречения регресен иск в българското право – Министерски съвет да предяви иск персонално към физическите лица, които са подписвали такива документи, сключвали сделки и са нанесли щета на българската държава, призова лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Лидерът на „БСП за България“ добави, че парламентарната група ще настоява държавата да предяви регресен иск към физическите лица, подписали този договор.

„Всички, които са вземали такива решения и са си слагали подписите под такава вреда за България, не народът да плаща, а правителството да заведе към тях иск. Т.е. освен наказателна отговорност, ако може да понесат и финансова отговорност и да си платят за кражбата и вредите, които нанасят на България“, заяви Корнелия Нинова.

Още новини от деня – четете тук