Начало Любопитно Днес отбелязваме Световния ден на целувката! Вижте какви са ползите от нея...

Днес отбелязваме Световния ден на целувката! Вижте какви са ползите от нея за здравето

44
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Магията на целувката е способна да направи с нас доста неща. Всички сме виждали онези жени във филмите, чийто крак леко се свива назад, когато устните им се докоснат с тези на любимия. Всъщност, ако това е холивудска фикция, то с тялото ни в действителност се случват интересни неща.

Учестен пулс и по-висока телесна температура са сред нещата, които една целувка e способна да ни причини. За онези от вас, които не обичат да спортуват, по-честото целуване е добра алтернатива за поддържане на тялото. Една по-страстна целувка изразходва поне 12 килокалории. И това не трябва да ни изнендва, защото по време на целувка 34 от лицевите ни мускули са активни.

Ползите за здравословното ни състояния и тонуса ни, обаче далеч не свършват с това. Учени са установили, че честото целуване удължава живота с около пет години. Нещо повече-целуването доказано ни прави по-щастливи, а по-време на него тялото ни отделя огромно количество от хормона на щастието-ендорфин.

Замисляли сте се когато целувате половинките си, накъде накланяте главата си?

Оказва се, че повечето хора накланят главата си надясно. Изненада за никого не е ако кажа, че 90% от жените затваряме очите си по време на целувка, но едва половината от мъжете го правят.

А иначе историята на целувката е доста интересна. Теории за появата ѝ има много. От това, че в древността хората го правели, за да се топлят, до това, че сме взаимствали този акт от животните, които допирали устните си. За най-релевантно твърдение, обаче до ден днешен се приема, че целувката произлиза от храненето уста в уста между майка и дете.

Още новини от деня – четете тук