Начало България Днес е Международният ден на детето

Днес е Международният ден на детето

974
деца
деца

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Студентският съвет на Софийския университет организира на този Първи юни в зала „Яйцето” в Ректората благотворително събитие, с което ще подкрепи каузата „Подай ръка на различните деца” на сдружение „Асоциация аутизъм”. По повод Деня на детето студентите решиха да дарят усмивка и надежда на тези, които се нуждаят точно от това. Целта на кампанията е да се съберат средства за разширяване на единствения в момента дневен център за деца с аутизъм, който работи с децата безплатно.

На 1 юни, петък, от 10:00 часа на стадион „Академик 4-ти километър“ ще излязат отборите на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, ФК „Конкордия“ и ФК „Национал“. Наградите на победителите ще бъдат връчени от д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД, Петър Хубчев, треньор на Националния отбор по футбол и известни български футболисти, от 12:30 часа.

В Столична библиотека всички, които се чувстват деца, могат да се насладят на „Приказки от грамофона” и да я чуят по един позабравен начин – от грамофона, разказана от известни български актьори от миналото. Програмата включва и много други произведения, любими на децата.

Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в София ще се проведе там пак по повод на Международния ден на детето – Първи юни – хепънинг с разказване на истории и четене на поезия. Събитието ще започне в 11:00 часа и е насочено както към децата и младежите, които ежедневно са на Женския пазар, така и към всички посетители на мястото. Събитието е организирано от „Павилион 19: място за игра“ – инициатива на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, насочена към кризисна работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа.