Днес Православната църква отбелязва паметта на Св. арх. Гавраиил. Архангел Гавраил (от еврейски – „сила Божия“) е един от седемте архангели, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

Православните християни отдават почит на архангела два пъти годишно.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.

Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела, както и тайната за седемдесетте седмици.

В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната „Книга на Енох“ архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Имен ден празнуват Гаврил, Гавраил, Гаро, Гальо, Гаврила, Гаврилка, Габриел, Габриела, Габи.

Същите имена празнуват своя имен ден и на 26 март.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияМайли Сайръс се отказва от деца заради климатичните промени