Начало България Днес е Голяма Богородица!

Днес е Голяма Богородица!

59
Успение Богородично

В Православната църква се отбелязва празникът на Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Това е най-голямата християнска църковна светост, която се чества от православни и католици.

Този празник е свързан със смъртта на Девата Мария или с Нейното възнесение. По предание, в този ден апостолите се събират от различни места, за да се простят със Света Богородица и да изпълнят погребението й.

На днешния ден, на 64 години, Богородицата напуска земния живот и отива при своя син.

Трите дни преди смъртта си тя бива уведомена от Архангел Гавраил, че Бог я взема при Него в Неговото царство, за да управлява вечно с Него.

Последното й желание беше да види Светите апостоли преди заминаването си. Те чудесно се явяват на вратата й в Йерусалим. Три дни по-късно сам Исус Христос с небесна слава, окръжен от ангелски същества и светци, слиза за душата на Света Богородица. Тя бива погребана в пещера до Гетсимания и входът й бива затворен с камък. След няколко дни, когато отварят пещерата, за да се поклонят на светицата, апостол Тома намира само плащеницата й.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

В днешния християнски празник, след богослужението в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и памет на починалите. Вярващите се обръщат към Богородицата за защита и помощ във всекидневните си проблеми.

Имен ден отбелязват хора с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.