Начало Здраве Диетолог съветва да ядем по 2 кг диня на ден през лятото....

Диетолог съветва да ядем по 2 кг диня на ден през лятото. Ето каква е причината

1135
Сподели
диня

През лятото човек трябва да изяжда по 2 кг диня на ден. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов във връзка с консумацията на разхладителни напитки през летния сезон, цитиран от „Фокус“. Д-р Симеонов посочи, че най-подходящата напитка за разхлаждане е водата.

„И за предпочитане е тя да не е ледено студена, а ако може да бъде със стайна температура. Също така добре е човек да пие някакви чайове или топла напитка – най-добре вода, загрята на котлон, но в никакъв случай в микровълнова печка“, каза още той.

По думите му минимумът при децата, който трябва да се приема, е поне 500 мл. вода, а за възрастните е 1 л, като максимум няма. „Съветвам всички хора през летния сезон да приемат големи количества плодове, които са богати на вода – това са диня и пъпеш. Това е основното нещо, на което е хубаво човек да набляга – колкото по-голямо количество приема, толкова по-добре е за него. Като минимумът не трябва да пада под 2 кг диня на ден – количество, което ще даде достатъчно вода, ако човек случайно забрави да пие вода. Приемайки по-големи количества диня, имаме по-малка нужда от прием на вода“, обясни д-р Симеонов.

Във връзка с най-популярните разхлаждащи напитки през лятото – фрешовете и смуутитата, диетологът посочи, че разликата между тях е от земята до небето.

„Това е така, тъй като при фрешовете месестата част на плода липсва и дори те карат хората по един или по друг начин да вдигат нивото на инсулина. Там се получават едни процеси, които водят до напълняване, защото вдигайки кръвната захар, панкреасът започва да произвежда ново количество инсулин, а това е сигнал тялото да натрупва телесни мазнини. А смуутито е млян на блендер плод с малко вода, мляко или някакъв друг източник на течност, и по този начин ние приемаме месестата част, която влияе добре на тялото. Така тези захари от плода не навлизат бързо в кръвния поток и кръвната захар не се покачва. Аз съм с две ръце хората да се научат да пият повече смуути. А в пъти по-добре от смуутито си остава чистият плод, богат на вода – диня или пъпеш най-вече“, обясни той

Коментари