Дигби – миниатюрен кон от породата Фалабела, получи нова мисия. Животното е избрано да помага на незрящи хора, подобно на кучетата-водачи, съобщава „Ройтерс“. За да се подготви за новата си роля, кончето трябваше да премине успешно първото си изпитание – да се повози в метрото.

За целта Дигби и неговата треньорка получиха специално разрешение от компанията оператор „Нексус“, която обслужва метросистема в Североизточна Англия. Кончето трябва да се приучи да не се страхува от големите тълпи хора и да свикне със шума на влаковите колела преди да се отправи към новия си стопанин в Лондон.

„Нексус“ вече е направила достъпна метросистемата си за обучение на кучета-водачи. За пръв път обаче в метро влаковете й се качва кон, пък бил той и от най-миниатюрната порода.

Но обучението на Дигби премина успешно – той се започна с обстановката в метростанциите и видя къде са билетните гишета и ескалаторите. Кати Смит, която управлява неправителствената организация „Терапия с понита“ в Северен Йоркшир, е сегашният горд собственик на 20-месечното конче.

Само след няколко месеца, когато Дигби получи официално разрешителното си, той ще се премести да живее с новия си стопанин Хелън Хърд в конюшня в британската столица.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияПразнуваме Лазаровден