Днес в Лондон ще се реши съдбата на Джулиан Асанж – създателят на Уикилийкс, за който ще бъде решено дали да бъде екстрадиран в САЩ. Там от правителството ще му бъдат повдигнати 18 обвинения. Ако бъде екстрадиран, 49-годишният Асанж може да бъде осъден на до 175 години затвор, еквивалентно на доживотна присъда. Мненията относно неговата екстрадиция обаче са силно поляризирани. Докато едни го смятат за светило в журналистиката заради неговите разкрития, други имат подозрения, че той може да е работил като таен агент на руското разузнаване.

В САЩ австралиецът Джулиан Асанж e обявен за враг на държавата. Той е преследван през последните 10 години от американските власти. Асанж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година. През 2019 година той беше принуден да напусне посолството, а сега той е изправен пред възможността да прекара остатъка от живота си зад стените на американски затвор.

В САЩ той е обвинен в хакване на държавни компютри и шпионаж, след като е получил и публикувал стотици хиляди класифицирани документи между 2010 и 2011 г., включително документи, даващи вътрешна информация за войната в Афганистан и Ирак.

Подкрепа за Джулиан Асанж

Президентът на Бразилия в периода (2002 – 2010) се застъпи за Джулиан Асанж в свой коментар за „The Guardian“, посочвайки, че той е човек, който е несправедливо обвинен. „Асанж не е извършил престъпление. Той е герой на каузата на свободата“, посочва още той.

Репортерът-ветеран Джон Пилджър пък в интервю за „Independent“ отправя категорично предупреждение преди съдебно заседание, заявявайки, че ако основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж бъде екстрадиран в САЩ, „нито един журналист, който оспорва властта, няма да бъде в безопасност“.

81-годишният режисьор и автор на множество книги за разследваща журналистика е сред редица високопоставени фигури в медиите, които заявиха, че опитът на САЩ да накаже Асанж за разкриване на тъмната страна на така наречената „война срещу тероризма“ представлява заплаха за всеки, който се интересува от защита на свободата на словото или защита на разследващите журналисти.

Редица неправителствени правителствени организации като Amnesty International, Human Rights Watch и Американския съюз за граждански свободи (ACLU) и Репортери без граници също призоваха за освобождаването на Асанж.

През септември 2020 година пък 160 бивши и настоящи световни лидери и дипломати подписаха писмо с искане правителсвтото на Обединеното кралство да предотврати екстрадицията на Асанж.

Джулиан Асанж работи за Путин?

Съмненията за предполагаеми връзки с Москва се появиха за първи път през 2012 г. Джулиан Асанж продължи журналистическата си работа, първоначално под домашен арест, а след това като политически бежанец в еквадорското посолство в Лондон заради подаденото по-късно искане за екстрадиция на Швеция.

Той продуцира политическо токшоу, наречено „Светът утре“ със собствената си компания Quick Roll Productions. Клиент е руската държавна чуждестранна телевизия Russia Today. Първият гост е Хасан Насрала, ръководител на шиитската Хизбула в Ливан, който тогава се включва чрез видео връзка. Тогава това е първото международно интервю с противоречивия лидер на Хизбула от шест години.

В Германия това действие на Асанж е силно критикувано основно заради това, че той е твърде безкритичен към Насрала.

Той е критикуван и от „Ню Йорк Таймс“ и „Гардиън“, чийто бивш московски кореспондент Люк Хардинг го нарича „полезен идиот“ на руската пропагандна машина.

В коментар за „Washington post” Марк Тийсън, колумнист, коментира опасенията на журналистите за застрашаване свободата на словото.

„Някои са загрижени, че обвиненията срещу Асанж ще означава, че всички разследващи журналисти, които публикуват класифицирана информация, са в опасност. Но както посочих през 2010 г., за разлика от „уважавани новинарски организации, Асанж не даде на правителството на САЩ възможност да прегледа класифицираната информация, която WikiLeaks публикува, за да могат да бъдат повдигнати възражения във връзка с националната сигурност. Така че журналистите няма от какво да се страхуват.

Независимо от това, Асанж не е журналист. Той е шпионин. Фактът, че той е дал разузнавателни данни на САЩ на Ал Кайда, талибаните, Китай, Иран и други противници чрез уебсайт. Занимава се с шпионаж срещу САЩ. И той няма угризения за вредата, която е причинил.„

Очаква се решнието за бъдещето на Асанж да бъде обявено по-късно днес, като съдия Ванеса Барайцер ще реши дали той може да бъде наречен герой в журналистическите среди или по-скоро подбудите му са били нечисти.

предишна статия„Политико“: България плаща цената за неработещото здравеопазване
следваща статияДъжд и сняг в различни области днес